Poslušajte “Staru pjesmu” u izvedbi mostarskih umjetnika

0
Radiosarajevo.ba
Poslušajte “Staru pjesmu” u izvedbi mostarskih umjetnika
Print Screen / Ilustracija

Na inicijativu Mostarca sa sarajevskom adresom Hamice Ramića, mostarski muzičari: Mustafa Šantić, Alen Gološ, Elmedin Balalić Titi, Adnan Jakupović, Salem Sihirlić, Asim Brkan, Dino Memić, Romeo Nikolić, Emir Gosto Šora i Hamza Šantić, odsvirali su i otpjevali “Staru pjesmu”,  koju je napisao Ramić, a muziku uradio Mustafa Šantić. 

Objavljen je video snimak u kojem su mostarski muzičari oživjeli pjesmu nastalu još 1992. godine. 

Mostarski muzičari su u kućnoj verziji oživjeli pjesmu, nastalu još 1992. godine, ali koja odlično pristaje i u ovo vrijeme korone. Kako po novonastalim situacijama koje su suprotne onima iz poznatih mostarskih sevdalinki, a na motivima kojih je nastala ova pjesma, tako i po tome što je danas ovo jedini način da muzičari ostanu u kontaktu sa svojim fanovima”, rekao je Ramić.

Hamica Ramić, zaštitnik i afirmator sevdalinke a uz to i plodan priređivač edicije Moj Mostar ponovo nas prijatno iznenađuje svojim najnovijim spot projektom poznate kompozicije stara pjesma.

Slijedeći najsavremenije trendove u ovoj oblasti angažovao je čitav tim mostarskih vokalnih solista i u tom sazvučju karakterističnih i poznatih vokala Titija, Adnana, Mustafe, Salema, Asima, Dine, Romea, Hamze i Emira, uspio je postiči bogatstvo boja glasova garnirano sa video snimcima karakterističnih gradskih veduta grada Mostara, napisao  je mostarski novinar i publicista Zlatko Serdarević. 

“Ovo je njegova još jedna perla kojom tvori nisku sličnih uradaka nastalih u vremenu izolacije, ali ne i kreativne izolovanosti. Dočaran je duh Mostara, njegova specifičnost zanimljivost i tradicija. Ramić je i ovog puta znalački izabrao kompoziciju koja ponajbolje reprezentuje mostarski temperament i izvornost. Pasaži pojedinih vokala djeluju relaksirajuće sa krešendom u finišu kad se svi zajedno sublimiraju i djeluju poput horskog izvođenja. Bez sumnje vrlo vrijedan rad izašao iz poriva vjernosti gradu i želji da se duh ne izgubi. Podrška MC Pavarotti za svaku pohvalu kao i svim akterima koji su pokazali na djelu da samo zajedno možemo očekivati dobre rezultate.

Sve prepreke i poteškoće koje su neminovno vezane za slične projekte Ramić je uspio prevazići, nadrasti ih i dokazati kako upornost i ljubav prema poslu vezanom za rodni Mostar u konačnici trijumfuju. Emocije su pobuđene preko tri izvora- teksta interpretacije i vizuelnog utiska našeg uresa. Bez sumnje ovaj će segment muzičkog zapisa ostati trajan dokaz kako i u nevremenu mogu nastati dobra djela i da je duh čovjekov nesalomljiv. Soba Ramićeva podsjeća na onu Asenovu kao naranča koja visi a pod svjetlošću stolne lampe radenik stvara. Maksimu labor omnia vincit ili rad sve /pa i koronu/ pobjeđuje Ramić je ovim u potpunosti potvrđuje i pečati na svoj način. Bravo za cijelu ekipu ili hat tric, kapa dole”, napisao je Serdarević.   

U oktobru prošle godine Ramić je povodom 55 godina nastanka i objavljivanja čuvene poeme “Mostarskih kiša” Pere Zupca, angažovao  mostarske glumce  na različitim adresama širom svijeta, prenosi Mostarski.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije