Popularni svadbeni ples u arapskim zemljama, posebno u Siriji: Da li ste ikada čuli za dabke?

0
Radiosarajevo.ba
Popularni svadbeni ples u arapskim zemljama, posebno u Siriji: Da li ste ikada čuli za dabke?
Foto: Wikipedia / Palestinska inačica dabkea

Iako je Sirija trenutno najviše poznata po ratu koji tu traje od 2011. godine, te po zemljotresu koji je zadesio ovu zemlju, ona ima i interesantnu kulturu koju dijeli sa svojim arapskim susjedima. 

Jedan aspekt te kulture je i ples dabke, koji se tradicionalno izvodi na svadbama. Iako ima tradicionalni način kako se izvodi, dabke je zanimljiv i u slobodnoj formi, kada ga izvode "obični" ljudi na svojim proslavama. 

Forma dabkea je do određene poente slična našem kolu, ali je opet distinktivno svoja. Obilježava je na momente čudno ponašanje "kolovođe", koji se, kako se to čini na prvi pogled, nekontrolisano kreće. 

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Ipak, svaki pokret u ovom plesu ima svoju funkciju. Mada izgleda hektično, dabke opet ima svoj ritam po kojem se oni koji u plesu učestvuju kreću. 

Inače, dabke ples je nešto što dijele manje-više sve arapske zemlje kao dio svoje kulture. Ipak, Sirija je nekako ostala najviše povezana s ovim plesom, najviše zbog jedne osobe

Naime, pjevač Omar Souleyman je dostigao svjetsku slavu, iako se radilo o lokalnom pjevaču iz mjesta Ras al-Ain, sela na granici Turske i Sirije.

Bez obzira na skromno odrastanje, Souleyman se može pohvaliti s više od pet stotina izdatih albuma, bilo da je riječ o nastupima uživo ili studijskim albumima. 

Isto tako, neke Souleymanove pjesme na YouTubeu broje milione pregleda. Istina, dijelom je to zbog bizarnih spotova, gdje Souleyman lebdi na avionu ili svemirskom brodu, ali tradicionalna muzika ove regije opet dolazi do slušaoca. 

Još treba dodati kako je Souleyman došao do tog nivoa slave da je čak pozvan i na veliki festival Glastonbury 2011. godine, iste godine kada su tu nastupali Beyonce i Coldplay

Iako je sad nemoguće zamisliti da se narod Sirije ima čemu veseliti, ostaje nada da će građani ove države opet moći zaplesati svoj dabke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije