Počeo festival u Cannesu: Vanredne mjere sigurnosti

Anadolija
Počeo festival u Cannesu: Vanredne mjere sigurnosti
/ Članovi žirija (Anadolija)
Uz maksimalne mjere sigurnosti, danas je počeo 69. filmski festival u francuskom Cannesu.

Festival otvara film Woodya Allena 'Cafe Society', a crvenim tepihom su već prošetale mnoge poznate ličnosti iz svijeta filma. 

Filmski festival u Cannesu održava se do 22. maja, a na čelu osmočlanog stručnog žirija ovogodišnjeg izdanja je George Miller, režiser filmskog serijala Mad Max.

Članovi žirija su mađarski režiser Laszlo Nemes, francuski režiser Arnauld Desplechin, glumica i režiserka iz Italije Valeria Golino, američka glumica Kirsten Dunst, danski glumac Mads Millelsen, glumac iz Kanade Donald Sutherland, francuska glumica Vanessa Paradis i iranska producentica Katayoon Shahabi.

U utrci za glavnu nagradu "Zlatnu palmu" ove godine takmiči se 17 filmova.

Među njima su i filmska ostvarenja čiju režiju potpisuju Pedro Almodovar, Ken Loach, Sean Penn, Xavier Dolan, Paul Verhoeven i braća Dardenne. 

Van takmičarske konkurencije će biti prikazani i filmovi 'The BFG' Stevena Spielberga i 'Money Monster' koji je režirala Jodie Foster.

U utorak je u Cannes doputovao i francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve koji je nakon sastanka sa lokalnim zvaničnicima izjavio kako će tokom festivalskih dana u Cannesu na snazi biti vanredne mjere sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije