Pjevali smo Jeanny i Rock me Amadeus: Prije 20 godina poginuo je Falco

Radiosarajevo.ba
Pjevali smo Jeanny i Rock me Amadeus: Prije 20 godina poginuo je Falco
Na današnji dan prije 20 godina poginuo je Johann Hans Hölzel. Vjerovatno da ovo ime i prezime malo kome nešto znači, no ako se spomene umjetničko ime Falco, postaje jasnije o kome je riječ.

Austrijska pop, rock i hip-hop zvijezda, čovjek koji je prodao više od 60 miliona primjeraka albuma.

Rođen u Beču 19. februara 1957. godine, Falco je bio muzičar u pravom smislu riječi - pjevač, tekstopisac, svirao je klavir, bas gitaru, električnu gitaru i akustičnu gitaru.

Prvi hit bio mu je Der Kommissar s prvog albuma Einzelhaft (1982). Eksperimentirao je s tekstovima pisanim na njemačkom i refrenima na engleskom i postigao ogromnu popularnost. Najpoznatiji hitovi Falca bili su Vienna Calling, Junge Römer, Rock me Amadeus, i ultra popularna Jeanny.

No, u rodnom Beču nisu blagonaklono gledali na broje kontroverze koje su pratile Falca – drogu, alkohol, nesređen privatni život.

"U Beču morate umrijeti da bi bili slavni", rekao je Falco proročanski.

Zato je preselio u Dominikansku Republiku gdje je dočekao smrt 6. februara 1998. godine. Slavni muzičar se sa svojim terencem Mitsubishi Pajero frontalno sudario s autobusom.

Desilo se to dvije sedmice prije 41. rođendana, baš dok se Falco spremao na veliki povratak na europsku muzičku scenu. Sahranjen je na centralnom groblju u Beču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije