Pedeset godina od prikazivanja Kubrickove Odiseje u svemiru

Radiosarajevo.ba
Pedeset godina od prikazivanja Kubrickove Odiseje u svemiru
IMDb / 2001: Odiseja u svemiru
Nevjerovatno zvuči činjenica da je prošlo pedeset godina otkako je prikazan film 2001: Odiseja u svemiru.

2001: Odiseja u svemiru je naučno-fantastični film iz 1968. godine koji je producirao i napisao Stanley Kubrick. Odiseja u svemiru je remek-djelo svjetske kinematografije koji je bio nominovan za više Oskara, no osvojio je samo jedan,  i to onaj za vizuelne efekte.

Mnogi filmski kritičari su ovaj film smatrali nerazjašnjenim. Scenarij su napisali Kubrick i Arthur C. Clarke, a djelomično je bio inspiriran Clarkeovom kratkom pričom The Sentinel. Clarke će kasnije napisati istoimenu knjigu 2001.: Odiseja u svemiru koja će biti izdana nedugo nakon početka kino distribucije filma.

2001: Odiseja u svemiru - undefined

IMDb: 2001: Odiseja u svemiru

Film koji je strukturiran u četiri različita čina smatra se epskim, ne samo zbog svoje dužine i obima radnje, već i zbog svog srodstva s klasičnim epskim filmovima. Tematski film se bavi ljudskom evolucijom, tehnologijom, umjetnom inteligencijom i vanzemaljskim životom.

Poznat je po svom naučnom realizmu, specijalnim efektima, dvoznačnosti i minimalnoj upotrebi dijaloga. Poznat je i po svom soundtracku, te se tako u filmu mogu čuti navjerovatni zvuci, poput "Na lijepom plavom Dunavu" autora Johanna Straussa II i simfonijske pjesme "Also sprach Zarathustra" autora Richarda Straussa.

Posebna je scena u filmu baš uz simfonijsku pjesmu "Also sprach Zarathustra" - gdje se prikazuje afrička pustinja i trenutak kada majmuni nalaze monolit, te sami pogled na vrh monolita gdje se vide Mjesec i Sunce. Upravo tu je, prema mnogim filmskim kritičarima, ležala Kubrickova simbolika – Mjesec, Sunce i planeta Zemlja u međuodnosu.

2001: Odiseja u svemiru - undefined

IMDb: 2001: Odiseja u svemiru

Postoji i mnogo intrigantnih aspekata koji se vežu za vrijeme izlaska filma. Samo nakon nekoliko mjeseci od prikazivanja, astonauti Apolla su dobacili do Mjeseca, a godinu nakon i sletjeli na njega. Ovaj kultni film je utjecao na generacije i generacije režisera, poput Georgea Lucasa, Ridley Scotta, Stevena Spielberga, Christophera Nolana itd.

Iako se u kinima pojavio prije pedeset godina, još uvijek se o njemu priča i još uvijek mu se razmatra smisao. S obzirom na to da ga još uvijek prati takva fama gdje još uvijek navodi na razmišljanje zbog kompleksnosti radnje i nedorčenosti, sve govori o njemu jer rijetko koji film je u svjetskoj kinematografiji nazivan ultimativnim naučno-fantastičnim filmom i koji je ostavio toliko utjecaja na brojne režisere te bio kamen temeljac za brojne filmske uratke.

Kubrickova Odiseja je u SAD-u 1991. odabrana za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru zbog svoje "kulturološke, povijesne i estetske važnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije