Ovo je bio najgledaniji regionalni film u 2023. godini

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je bio najgledaniji regionalni film u 2023. godini
Foto: IMDb / Scene iz filma 'Čuvari formule'

Film Čuvari formule bio je najgledaniji regionalni film u 2023. godini s preko 300.000 prodatih kino karata.

Priča se fokusira na incident u Institutu Vinča iz 1958. godine i prati grupu naučnika koja u jeku hladnoratovske krize sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu.

Francuski doktorski tim na čelu s profesorom Georgesom Matteom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je ovaj profesor cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja te duboko prezirao projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u historiji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne? To ostaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Uloge tumače Radivoje Bukvić, Alexis Manenti, Olivier Barthelemy, Anne Serra, Predrag Miki Manojlović i Dragan Bjelogrlić, koji potpisuje i režiju.

Produkciju su preuzeli CobraFilm i United Media, uz podršku brojnih filmskih centara i ministarstava.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije