Ovo je 40 najvećih akcijskih zvijezda svih vremena

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je 40 najvećih akcijskih zvijezda svih vremena
Foto: IMDb / Jackie Chan

Akcija kao filmski žanr uspon je doživjela 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a njena popularnost nastavila je rasti tokom 80-ih, 90-ih i 00-ih.

Pritom je iznjedrila veliki broj zvijezda, koji su svoje karijere izgradili ulogama u akcijskim hitovima.

Portal Yardbarker donio je listu 40 najvećih akcijskih zvijezda svih vremena.

Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

Naglašeno je kako u izbor nisu uključeni glumci iz Marvelovih i DC-ovih filmova o superherojima.

Antonio Banderas

Antonio Banderas

Iako nije klasična akcijska zvijezda, svestrani Banderas je pokazao 'mišiće' u nekim nezaboravnim visokointenzivnim ulogama, posebno kao osvetoljubivi mariachi u filmu Desperado iz 1995. godine.

Također se istakao u filmovima Ubice (Assassins, 1995), Maska Zoroa (The Mask of Zorro, 1998) i kao dio franšize Plaćenici (The Expendables).

Charles Bronson

Charles Bronson

Bronson je oličenje tvrdog momka, bilo da igra policajca, kauboja ili vojnika.

Veteran američke vojske uglavnom je uspijevao u sporednim ulogama sve do sredine 70-ih kada su počeli filmovi Smrtonosna želja (Death Wish).

Bronson je ulogom osvetnika Paula Kerseyja u tim filmovima privukao novu generaciju ljubitelja akcionih filmova.

Nicolas Cage

Nicolas Cage

Cage je osvojio Oscara za ulogu alkoholičara u u filmu Napuštajući Las Vegas (Leaving Las Vegas) iz 1995. godine, ali također je ostvario uspjeh u žanru akcije.

Popularni hitovi kao Hrid (The Rock, 1996), Čovjek bez lica (Face/Off, 1997) i Opasan let (Con Air,1997) učinili su Cagea pravom akcijskom zvijezdom i pokazali su njegovu pomalo jezivu stranu na ekranu. Iako 2000-ih godina nisu bile toliko uspješne za Cagea, dobro se predstavio u avanturističkom trileru Nacionalno blago (National Treasure) iz 2004. godine.

Jackie Chan

Jackie Chan

Ponos Hong Konga lijepo je uspio kombinovati svoje borilačke vještine s čvrstim smislom za komediju, postavši tako jedna od najvećih akcijskih zvijezda ikada.

Bivšem kaskaderu je trebalo neko vrijeme da uživa u mainstream uspjehu, ali kada ga je postigao, iskoristio ga je na najbolji način.

Velika gužva u Bronxu (Rumble in the Bronx, 1995), filmovi Gas do daske (Rush Hour), pa čak i posuđeni glas u Kung Fu Pandi neki su od vrhunaca Chanovog bogate biografije.

Daniel Craig

Daniel Craig

Kao jedan od najboljih glumaca koji su utjelovili Jamesa Bonda, Craig svakako zaslužuje mjesto na ovom spisku.

Prije nego što je preuzeo ulogu Bonda od Piercea Brosnana 2005. godine, imao je nekoliko kvalitetnih uloga u akcijskim filmovima poput Lara Croft: Tomb Raider i Munich.

Također treba napomenuti njegov rad u filmu Prkos (Defiance, 2008), Kauboji i vanzemaljci (Cowboys & Aliens, 2011) i akcijskoj komediji Logan Lucky iz 2017. godine.

Russell Crowe

Russell Crowe

Svestranost je ono što čini Crowea jednim od najvećih glumaca svoje generacije. To uključuje i njegovu sposobnost za akcijske uloge, posebno u filmu Gladijator (Gladiator, 2000), za koji je osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca.

Ponovo se okušao u sličnom žanru glumeći u filmovima kao što su Gospodar i ratnik (Master and Commander: The Far Side of the World, 2003), U 3:10 za Yumu (3:10 to Yuma, 2007) i Robin Hood (2010).

Tom Cruise

Tom Cruise

Sada već bezvremenski klasik Top Gun iz 1986. godine Tom Cruisea je učvrstio kao jedno od najvećih imena u Hollywoodu.

Dok su Dani groma (Days of Thunder, 1990) slijedili isti put, Cruiseova popularnost kao akcijskog junaka još je više porasla kada je postao glavni junak filma Nemoguća misija (Mission: Impossible) koji je došao na veliko platno 1996. godine.

Njegove druge značajne uloge u akcijskim filmovima uključuju Nebo boje vanile (Vanilla Sky, 2001), Specijalni izvještaj (Minority Report, 2002) Collateral (2004.), urnebesnu akcijsku komediju Tropska grmljavina (Tropic Thunder, 2008), Jack Reacher (2012) i American Made (2017).

Sean Connery

Sean Connery

Prvi, možda još uvijek najbolji glumac koji je utjelovio James Bonda, Connery je ikona u svakom smislu te riječi, možda čak isključivo zbog svojih Bond filmova.

No, postoji mnogo više akcijskih filmova u njegovoj biografiji.

Tu je i njegova uloga Jimmyja Malonea u filmu Nedodirljivi (The Untouchables, 1987), za koju je osvojio Oscara, a prije toga Čovjek koji bi da bude kralj (The Man Who Would Be King, 1975) i Gorštak (Highlander, 1986).

Matt Damon

Matt Damon

Velike akcijske zvijezde uglavnom postanu dio neke franšize, a to je slučaj i s Damonom i serijalom filmova o Jasonu Bourneu.

Njegove uloge Jasona Bournea dokazale su da Damon može uspjeti i kao akcijski junak.

Također se pokazao uspješnim u sličnim vrstama filmova poput Zaraza (Contagion, 2011) i Elizijum (Elysium, 2013), iako ovaj potonji nije bio toliko uspješan.

Vin Diesel

Vin Diesel

Diesel je postao međunarodna zvijezda zahvaljujući ulozi Dominica Toretta u filmu Brzi i žestoki (The Fast and the Furious, 2001) i od tada se nije zaustavio.

On je nesumnjivo lice te franšize, kao i franšize filmova Planeta tame (Pitch Black (2000) koja uključuje Riddickove hronike (The Chronicles of Riddick, 2004)) i franšize XXX.

Ostatak liste Yardbarkera pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije