Novi Kralj Lavova: Disney optužen za kolonijalizam i pljačku

Radiosarajevo.ba
Novi Kralj Lavova: Disney optužen za kolonijalizam i pljačku
FOTO: Facebook / Disney / Kralj Lavova (The Lion King)
Više od 50.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj optužuju kompaniju Disney za kolonijalizam i pljačku jer je patentom zaštitila svahili frazu "hakuna matata", piše The Guardian.

Peticija koja poziva Disneya da izraz ne koristi u komercijalne svrhe, uslijedila je nakon što je kompanija najavila remake animiranog filma Kralj Lavova (The Lion King) za iduće ljeto, a u kojem će glasove posuditi Beyonce, Danny Glover, Chiwetel Ejiofor.

Disney je objavio teaser trailer za novi Kralj Lavova!

Izraz je popularizirao kenijski bend Them Mushrooms, čiji je platinasti singl Jambo Bwana (Hello, Mister) sadržavao tu frazu. Disney ga je zatim iskoristio u prvoj verziji priče o kralju lavova 1994. 

Pjesmu pod nazivom Hakuna Matata napisali su Elton John i Tim Rice.

Devet godina kasnije ga je zaštitio i patentirao kao zaštitni znak i dio brenda.

Izraz "hakuna matata" na svahiliju znači "bez briga". Svahili se govori diljem istočne Afrike te je službeni jezik u Keniji, Tanzaniji, Ugandi te Demokratskoj Republici Kongo.

Shelton Mpala koji je pokrenuo peticiju, optužio je kompaniju za prisvajanje. 

"Disney ne može učiniti zaštitnim znakom nešto što nije sam izmislio", napisao je. Peticiju je dosad potpisalo 52.000 ljudi.

Profesor Kimani Njogu koji je na čelu radne skupine koja se bavi pitanjima kreativne ekonomije, a čiji je cilj unaprijediti kulturna i jezična prava u Keniji, rekao je da korištenje tog izraza u komercijalne svrhe nije etično.

"Velike kompanije na sjeveru koriste kulturna dobra Afrike da bi zaradile. Vrlo dobro znaju da je taj izraz ljudska imovina, dio kulture čitavog jednog kontinenta", rekao je Njogu, ocijenivši da bi peticija mogla utjecati i na pravni sistem "na sjeveru", a ne samo na ovaj pojedinačni slučaj.

Hakun matata je više od izraza, dodao je.

The Mushrooms su napravili od njega stil života - sreće, zabave i slobodnog vremena.

"Izraz je popularan širom istočne Afrike, zajedno s robom koja na sebi ima taj izraz, a prodaje se turistima. Nije pošteno da Kenijci ne mogu prodati tu robu u Americi", dodao je Njogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije