Nova, nečuvena pjesma Ramba Amadeusa

0
Radiosarajevo.ba
Nova, nečuvena pjesma Ramba Amadeusa
/ Rambo Amadeus, Facebook page
Rambo Amadeus & Five Winettous , s ponosom predstavljaju Novu pjesmu i novi spot.

Svjetski mega car, crnogorski umjetnik Antonije Pušić, znan kao Rambo Amadeus, ovih dana radi na novom albumu Ukus pobjede. Do sada je objavio dvije pjesme - Ukus pobjede i Corona party, a posebno interesantna je prva, zapravo njen video spot.



O čemu se radi, pojašnjava sam Rambo:

"Neka vas ne čudi što ne čujete zvuk. Nije slučajno. Moja prvobitna namjera je bila da za spot ove pjesme angažujem nekog raspoloženog profesionalnog tumača za znakovni jezik i da ga snimim kako direktno prevodi tekst ove pjesme. Ideja je bila da dodatno dekonstruišem i ukažem na suštinsku malicioznost svih tih "Life coach" sentenci koje se koriste i troše po reklamama za robu šioroke potrošnje, ali i za zavodjenje neke vrste kvazioptimističke atmosfere, i kvazi elana koji treba da vlada i u korporacijama i u društvu u cjelini. A zapravo čovjek nakon svih tih LifeCoach seansi se osjeća lošije nego prije. Naročito me zabavljala pomisao - kako će izgledati prevod moje sentence, namjerno prošvercovene među life coach "NLP" slogane. “Jedi G**na!!

Međutim - nakon konsultacija sa profesionalnim prevodiocima za srpski znakovni jezik, i na njihov predlog, pozvali su me da posjetim udruženje gluvih Beograda. Prilikom te posjete, realnost je nadrasla i srušila unaprijed spremljeni koncept... Činjenica da su članovi udruženja pokazal želju da učestvuju u spotu, i ne samo to, nego da ga sami koncipiraju, režiraju, snime i glume u njemu - ovoj pjesmi i spotu daju vrijednost koja sama po sebi nadilazi domete mog muzičkog stvaralaštva, i prenijele ih u neki mnogo veći prostor.

Zanimljivo je i da sam, nakon montiranja spota shvatio da moram opet da otpjevam već završen, smiksan komad, drugom bojom glasa i intonacijom. Tek kada sam sa ponovim pjevanjem završio, shvatio sam da me kroz taj proces zapravo vodila slika, atmosfera i posvećenost učesnika u spotu, pa je ovo zapravo prvi put da sam se nakon urađenog videa vratio na prepravljanje muzike, inspirisan snagom slike. Dakle, nek vas ne čudi što ne čujete zvuk. Ideja je da barem za ovih 4 minuta, koliko spot traje osjetimo i doživimo ovu pjesmu, baš kao i dragi glumci - učesnici koji su glumili u ovom spotu. Verziju sa zvukom postavićemo za koji dan, dok bar jednom ne " preslušate" pjesmu na ovaj način.

Kako je i obećao, Rambo je brzo objavio i verziju sa zvukom.



A poslušajte i drugu novu pjesmu - Corona party.


Spisak učesnika:
Vojislav Đorđević 1998 - Beograd
Darko Nikolić 1981 - Beograd
Jovana Gojković 2001 – Novi Sad
Kristina Forgo 1994 – Beograd
Nemanja Bukorac 1998 - Novi Sad
Nenad Srećković 1996 – Beograd
Stojan Simić 1982 – Beograd
Tibor Ilić 2000– Subotica
Helena Grujoski 1998- Beograd
Marija Marković 1987 – Beograd
Mihailo Gordić 1981 – Beograd
Vera Jovanović 1975 – Beograd
Snimatelji: Tibor Ilić i Mihailo Gordić
Svirali - Rambo Amadeus & Five Winnetous
Snimali - Relja Svilar i Marko Kuzmanović
Mix zvuka i montaža spota - Relja Svilar
Produkcija: Antonije Pušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije