Neki novi klinci: Pjesme Balaševića ušle u udžbenike muzičke kulture u Srbiji

1
Radiosarajevo.ba
Neki novi klinci: Pjesme Balaševića ušle u udžbenike muzičke kulture u Srbiji
Foto: MIdhat Poturović, RFE / Đorđe Balašević

Poznati kantautor Đorđe Balašević ušao je u užbenike muzičke kulture za osnovnu školu.

Od ove godine u udžbeniku za osmi razred, izdavačke kuće Klet, našla se njegova Drvena pesma, dok su u nižim razredima svoje mjesto našle pjesme D-mol i Devojka sa čardaš nogama.

Fanovi Đorđa Balaševića na društvenim mrežama oduševljeno komentarišu da su znali da se to moralo desiti i da su pjesme “panonskog mornara” zasluženo ušle u nastavu u školi.

Da se mladi upoznaju sa muzikom Balaševića

Maja Sokolović Ignjačević, jedan od autora Kletovog udžbenika muzičke kulture, kaže da je Đorđe Balašević jedan od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike, da mu treba dati na značaju i upoznati mlađe generacije sa njegovim radom.

Pjesme Balaševića ušle u udžbenike - undefined

Screenshot: Pjesme Balaševića ušle u udžbenike

Napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu muziku koja je mladim generacijama daleka.

“Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gde smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa”, kaže Sokolović Ignjačević za Euronews Srbija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije