Naftna kompanija BP više nije sponzor londonskih Tate muzeja, evo zašto

Radiosarajevo.ba
Naftna kompanija BP više nije sponzor londonskih Tate muzeja, evo zašto

Iz naftne kompanije British Petroleum (BP) najavili su završetak dvadesetšestogodišnjeg sponzorstva Muzeja umjetnosti Tate. Kako razlog navode  „izazovno poslovno okruženje“, a ne višegodišnji pritisak aktivista protiv klimatskih promjena, prenosi Artmizmagazin.com

Ljetos su  demonstranti proveli 25 sati u glavnom holu Tate Modern galerije, ispisujući po tlu poruke protiv klimatskih promjena, a u novembru prošle godine aktivisti su okupirali dio Tate Britain, gdje su međusobno tetovirali jedni drugima brojeve količine CO2 u atmosferi, iz godina u kojima su rođeni.

Iz umjetničkog kolektiva Liberate Tate kažu kako su hiljade ljudi pozivali Tate instituciju da prekine svoj ugovor sa BP-om, na osnovu etičkih načela. I dok iz BP-a javljaju kako protesti i aktivizam nemaju veze sa ovom odlukom, jasno je da ovakve kampanje imaju direktan utjecaj na etiku korporativnih kuturnih i društvenih sponzorstava.

U proteklih 17 godina, prema izvještaju iz Tatea, BP je podržao ovu instituciju koja objedinjuje četiri muzeja sa ukupno 3.8 miliona funti, sa prosječnim godišnjim iznosom od oko 224.000 funti.

Glasnogovornica Tate muzeja rekla je u izjavi za Independent kako je ovo sponzorstvo izvrstan primjer skoro tridesetogodišnje saradnje, te kako podrška koju je BP dao Tateu predstavlja jedno od najreprezentativnijih i najznačajnijih dugoročnih korporativnih ulaganja u umjetnost i kulturu u UK.

Peter Mather koji je na čelu British Petroleum UK rekao je: „Odluka da prekinemo našu ugovornu saradnju sa Tateom bila je vrlo teška. Ona odražava ekstremno izazovno poslovno okruženje u kojem djelujemo. Svjedočili smo izvanrednom razvoju i uspjehu Tate muzeja i drago nam je da smo imali priliku u tome odigrati malu ulogu“.

Uz podršku Tate muzejima, BP je također podržavao i Royal Opera House, The British Museum, National Portrait Gallery i Royal Shakespeare Company. 

Posljednji ugovor sa Tateom BP je potpisao 2011. godine, kada je Nicholas Serota, direktor Tatea, rekao da su dosta razmišljali o ovoj odluci produženja saradnje sa BP-om, ali kako su na kraju odlučili da je ovo ispravan korak, jer je BP korporacija pružala i pruža odličnu podršku kulturi i umjetnosti, prenosi Artmizmagazin.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije