Mustafić o slučaju Baldwin: Vrlo bizarno. Skoro prosto da je nemoguće...

2
I.S.
Mustafić o slučaju Baldwin: Vrlo bizarno. Skoro prosto da je nemoguće...
Foto: EPA/ Radiosarajevo.ba / Baldwin/ Mustafić

Cijeli svijet potresla je vijest da je poznati glumac Alec Baldwin ubio ženu na snimanju filma Rust. Život je izgubila Halyna Hutchins (42), dok je režiser i scenarista Joel Souza (48) ranjen, ali se očekuje da će preživjeti.

Nesreća se dogodila kada je poznati glumac pucao iz pištolja koji je trebalo da bude napunjen "ćorcima", odnosno lažnim mecima.

Dino Mustafić, bh. redatelj i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, rekao je da je čitav događaj čudan i pod velom misterije.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

"Prvo je teško razaznati o čemu se radi iz ovih šturih agencijskih vijesti. Skoro prosto da je nemoguće da je vatrenim oružjem, koje je korišteno na filskom setu, nalaze meci jer se tu nalaze ćorci, koji prolaze nekoliko sigurnosnih kontrola. Čini se nevjerovatno da je došlo do takvog propusta, takve greške ili su neke namjere zbog čeha je tako urađeno. Ali, kako god se stvari okrenu, žao mi je izgubljenog života te ranjenog scenariste", rekao je Mustafić.

Naveo je kako je i sam u scenama koje su se snimale koristio vatreno oružje.

"Ali, to rade vrhunski profesionalci koje angažujemo uz specijalne kontrole, vrlo oprezno... Bilo je nekada tragičnih sudbina na filmu - masovnih stradanja, ali ovo što se dogodilo je vrlo bizarno", napomenuo je Mustafić.

Stručnjak za specijalne filmske efekte i pirotehniku iz Hrvatske Marijan Karoglan koji je radio na brojnim hit filmovima poput 'Schindlerove liste', '12 žigosanih' i 'Rat sjećanja', komentirao je ovaj slučaj za Večernji.hr.

"Pravilo je da glumac ne vodi računa o oružju, njemu se da oružje koje je ispravno s manevarskom municijom koju upotrebljavamo na filmu. Dakle, gotovo bezazleno, ako nije jaka blizina. Ali čak ni iz velike blizine to oružje koje se koristi na filmu ne može ubiti osobu. Pogriješio je oružar, po mom mišljenju. On mora, prije nego što glumcu da oružje u ruke, provjeriti što daje. Nije glumac sam sebi dao oružje u ruku nego mu je dao čovjek koji se oružjem i municijom bavi. Prema tome, on nije prekontrolirao oružje", rekao je Karoglan.

Napomenuo je da ne zna da li je ovo možda namješteno glumcu ili ne.

"Ne mogu sada insinuirati jer nemam dovoljno podataka, ali oružar je dužan provjeriti oružje. Ne branim ja glumca jer je on poznati glumac, ali u ovoj situaciji moram jer znam redoslijed stvari. Oružar oružje daje glumcu u ruku, glumac je onda siguran da je to to, da je ispravno. Tako je poginuo i sin Brucea Leeja. Umjesto manevarskog metka netko mu je stavio prave metke.

I u ovom slučaju je sada pitanje tko je to postavio. Jasno je, naravno, da se ubiti može samo s bojivom municijom, ne s manevarskom. Dakle, pogriješilo se, očito, u tome što je stavljena bojiva municija umjesto manevarske. Drugog objašnjenja nemam, a zapravo mislim da ga i nema. Tu se krivnja glumca isključuje u svakom slučaju jer kada bi to bilo dostupno svakome bez pregleda, događalo bi se puno više nesreća. Uvijek i jedino oružar daje glumcu oružje", zaključio je Karoglan..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije