Davor Viduka: Kojoti su jači nego ikada

Radiosarajevo.ba
Davor Viduka: Kojoti su jači nego ikada

Gitaristu benda Kojoti, Davora Viduku, uhvatili smo u kombiju na putu s bendom na narednu svirku u Sarajevu.

Hodala je pola metra iznad zemlje, Zajaši zmaja, Trese lupa udara, Halucinacija... bile su pjesme koje su Kojoti krajem devedesetih prašili po koncertima, eteru radio stanica i brojnim festivalima.

Objavili su novi album Sve je pod kontrolom?, a nedavno je objavljen i novi istoimeni singl na kojem gostuje popularni hrvatski reper Kandžija.

Na redu su svirke po festivalima cijelo ljeto, a kritičari u Hrvatskoj su njihov novi album jednoglasno proglasili za najboljim u njihovoj karijeri.

Ističe da su Kojoti ponovo okupljeni u originalnoj postavi i u nikad boljoj sviračkoj formi. Ali su se vremena malo promjenila, možda ne baš na bolje.

Devedestih je rokenrol bio u nekakvoj eksploziji u Hrvatskoj i u ostalim republikama ex-YU. Kod nas je postojala stvarno jaka scena koje se zvala Fiju Briju, prema istoimenom festivalu koji se održavao svake godine u Domu sportova, i mi smo bili jedan od tih bendova uz Majke, Hladno pivo, Pipse, Let 3, KUD Idijote... Mi smo uvijek svirali zajedno. Danas isto ima hrpu odličnih bendova samo čini mi se da ne postoji scena, neko zajedništvo, da se bendovi udruže i da se druže prvenstveno. Sad se sve svelo na nekakve društvene mreže koje su sve samo ne društvene - sjeća se Davor.

U Bosni i Hercegovini Kojoti u svojoj karijeri nisu imali baš previše nastupa tih godina, kada je bend bio na vrhuncu.

Nismo tada baš svirali istočno od Hrvatske, mogli smo nastupati još samo u Sloveniji. Zadnji put smo u Sarajevu svirali 1998. u auli Željezniče stanice sa Idijiotima, Goblinima, Atheist Rap. Bio je to legendarni koncert - govori nam Davor.

Kojoti su u originalnoj postavi, a obećavaju svirke pune energije, groova i plesa,

To je ono što definitivno mogu obećati našoj publici - zaključuje Davor Viduka kratki razgovor za Radio Sarajevo na putu prema našem gradu gdje nastupaju na Sarajevo Beer Festu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije