Knjiga koja se sukobila sa religijom upravo je prodata za pola miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Knjiga koja se sukobila sa religijom upravo je prodata za pola miliona dolara
Foto: Printscreen / "Postanak vrsta" Charlesa Darwina

Prvo izdanje "Postanka vrsta" Charlesa Darwina prodano je za rekordnih pola miliona dolara, objavila je u subotu aukcijska kuća Bonhams, prenosi Hina.

Knjiga stara 160 godina prodana je za 500.075 dolara anonimnom kupcu putem interneta. Dvostruko je to veći iznos od onoga kojem se Bonhams nadao.

Knjiga punog naziva "Postanak vrsta prirodnim odabirom" izvrsno je očuvana i bila je u privatnoj zbirci posljednjih sto godina, objavila je izdavačka kuća.

Darwin, britanski prirodoslovac i biolog koji je razvio teoriju evolucije, knjigu je objavio 1859. Njegova revolucionarna naučna teorija prekretnica je u historiji nauke jer se sukobila s religijskim uvjerenjem o kreaciji.

Knjiga koju je Bonhams prodao bila je među nekoliko primjeraka iz prvoga izdanja koji su poslani prijateljima i porodici. Njen izvorni vlasnik bio je njemački botaničar Robert Caspary, Darwinov suradnik.

Casparyjev primjerak prodan je početkom 20. stoljeća Edwardu Bradfordu Titcheneru, profesoru na njujorškom univerzitetu Cornell. Naslijedio ju je potom donedavni vlasnik, koji nije imenovan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije