Jesen velikih umjetničkih manifestacija

Radiosarajevo.ba
Jesen velikih umjetničkih manifestacija
"Svuda je umjetnost!" – ovaj slogan obilježit će jesen 2016. godine koja donosi brojne manifestacije od septembra do decembra.

Prvi veliki događaj je sajam umjetnosti "viennacontemporary" od 22. do 25. septembra o savremenoj umjetnosti s fokusom na galerije srednje, istočne i jugoistočne Evrope. Do sada je svoje učešće prijavilo 105 galerija iz 25 zemalja. Centralna tema ovogodišnjeg sajma su umjetnost bivše Jugoslavije i Albanije.

Paralelno uz ovu manifestaciju održava se program "curated by_vienna" u sklopu kojeg međunarodni kustosi u probranim bečkim galerijama prikazuju izložbe savremene umjetnosti prema svojim konceptima.

U "Muzeju primijenjene umjetnosti" (MAK) 28. septembra počinje velika izložba "100 najboljih plakata 2015. godine" kao pobjednički projekat popularnog takmičenja grafičkih dizajnera iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

Cijeli Beč se raduje suboti 1. oktobra kada oko 100 muzeja ovog grada otvara svoja vrata u večernjim satima za 17. "Dugu noć muzeja" (Lange Nacht der Museen). Ulaznica za "Dugu noć" važi za sve kulturne institucije i javni prevoz.

Veliki umjetnički događaj "Eyes On" počinje 25. oktobra, a radi se o mjesecu fotografije i najvećem austrijskom foto festivalu koji završava 30. novembra. Ovaj festival obuhvata historijske fotografije, savremenu umjetničku fotografiju, naučnu dokumentarnu fotografiju ili fotografije predmeta iz svakodnevnice. Na foto festivalu učestvuju muzeji, galerije, ali i privremeni izložbeni prostori rasuti po cijelome Beču.

Novembar će obilježiti i "Vienna Art Week" (14.-20.11), ove godine pod motom "Seeking beauty", tematizirajući kriterije i definicije umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije