Jergović dobitnik važne nagrade u Austriji: "Ne ustručava staviti prst u rane europskog društva"

4
Radiosarajevo.ba
Jergović dobitnik važne nagrade u Austriji: "Ne ustručava staviti prst u rane europskog društva"
Foto: Arhiv / Miljenko Jergović

Predsjednik Udruženja austrijskih izdavača i knjižara Benedikt Föger 6. septembra 2022. objavio je da je ovogodišnji dobitnik počasne nagrade Udruženja za tolerantnost u mišljenju i djelovanju Miljenko Jergović.

Počasna nagrada najviše je priznanje austrijskih izdavača i knjižāra što se od 1990. godine dodjeljuje osobama koje su se svojim djelom i angažmanom posebice zalagale za tolerantnost prema susjedima, pripadnicima drugih jezičnih i kulturnih zajednica i na taj način dale važan doprinos suživotu u Europi.

Nagradu u iznosu od 10.000 eura uručuje centralno Udruženje austrijskih izdavača i knjižāra (HVB). Predsjednik HVB-a Benedikt Föger i Walter Grond, umjetnički voditelj Europskih dana književnosti, ovom su prigodom čestitali autoru Miljenku Jergoviću na tom priznanju.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Miljenko Jergović: "Nisu Srebrenica i Afganistan isto, ali je ista reakcija..."

Miljenko Jergović: "Nisu Srebrenica i Afganistan isto, ali je ista reakcija..."

"Centralno Udruženje austrijskih izdavača i knjižara ove godine počasnu nagradu Austrijskih izdavača za tolerantnost u mišljenju i djelovanju dodjeljuje Miljenku Jergoviću, koji se u svojim nagrađivanim novinskim tekstovima i esejima ne ustručava staviti prst u rane europskog društva i povijesti. U svojoj prozi svjesno se suprotstavlja svim političkim utjecajima i ne dopušta da ga se instrumentalizira za bilo koji oblik nacionalizma. Na taj se način opire svim pokušajima zaborava povijesti. Miljenko Jergović je polemičan humanist i precizan kroničar konfliktnih društvenih silnica. On je u najpozitivnijem smislu riječi europski pripovjedač, koji se – sasvim u duhu ove nagrade – neumorno zalaže za tolerantnost, otvorenost i mir", obrazložio je Benedikt Föger odluku žirija. 

Nagrada se dodjeljuje od 1990. godine, a dosadašnji su dobitnici: Milo Dor, Viktor Frankl, Inge Merkel, kardinal Franz König, Gerhard Roth, Simon Wiesenthal, Hugo Portisch, H. C. Artmann, Christine Nöstlinger, sir Peter Ustinov, Josef Haslinger, Karl-Markus Gauß, Ilse Aichinger, Konrad Paul Liessmann, Erich Hackl, Barbara Frischmuth, Klaus Wagenbach, Martin Pollack, Paul Lendvai, Erika Pluhar, Armin Thurnher, Alfred Komarek, Brigitte Hammann, Barbara Coudenhove-Kalergi, Bischof Erwin Kräutler, Doron Rabinovici, Elif Shafak, Ilija Trojanow, Francesca Melandri, A. L. Kennedy i Navid Kermani.

Svečana dodjela nagrade Miljenku Jergoviću održat će se tijekom Europskih dana književnosti 20. novembra u 11 sati u Krems-Steinu na Dunavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije