Jasmila Žbanić slavi rođendan: Pogledajte njene najznačajnije filmske radove

0
Radiosarajevo.ba
Jasmila Žbanić slavi rođendan: Pogledajte njene najznačajnije filmske radove
Foto: EPA - EFE / Jasmila Žbanić

Poznata bosanskohercegovačka filmska rediteljica i scenaristica Jasmila Žbanić rođena je na današnji dan prije 49 godina.

Svoju akademsku titulu stekla je diplomirajući na odsjeku za filmsku i kazališnu režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Nominacija za Oscara

Prije nego je postala rediteljica, Jasmila je bila zaposlena kao lutkarica u vermontskom kazalištu Bread and Puppet, a radila je i kao klaun na radionici Lee Delong.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Njezini najznačajniji igrani filmovi su Grbavica (2006), Na putu (2010), Otok ljubavi (2013) i Quo Vadis, Aida? (2020), a neki od najzapaženijih dokumentarca Made in Sarajevo (1998), Crvene gumene čizme (2000) i Slike s ugla (2003).

Film Grbavica je na Berlinskom filmskom festivalu 2006. godine dobio glavnu nagradu "Zlatni medvjed" kao najbolji film. Pored glavne nagrade, film Grbavica osvojio je još dvije nagrade na Berlinaleu 2006. godine: Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir.

Njen film Quo Vadis, Aida? nominovan je za nagradu Oscar 2021. godine u kategoriji Najbolji međunarodni igrani film. Quo Vadis, Aida? također je proglašen najboljim filmom Europske filmske nagrade, dok je Žbanić za taj film dobila nagradu najbolje rediteljice.

Kruna njene karijere bio je rad na planetarno popularnoj HBO-ovoj seriji The Last of Us, gdje je režirala jednu epizodu.

Posljednji projekat radila je također za HBO, napisavši scenarij za seriju Znam kako dišeš.

Niz priznanja

Žbanić je tokom svoje karijere osvajala niz domaćih i regionalnih filmskih priznanja, kao i onih međunarodnog karaktera.

Filmom Autobiografija zaslužila je nagradu "Soros" Centra za savremenu umjetnost.

Njezinom filmu Poslije, poslije također je dodijeljena nagrada "Soros".

Dokumentarnim filmom Noć je, mi svijetlimo pobrala specijalnu nagradu SFF-a i nagradu žirija New York Expo Film Festivala.

Njezin film Crvene gumene čizme zaradio je posebnu pohvalu na velikom Alpe Adria Film Festivalu.

Filmom Slike s ugla osvojila je nagradu "Veliki pečat" za najbolji regionalni film na festivalu dokumentarnih filmova ZagrebDox.

Osvojila je i nagradu za ljudska prava Sarajevo Film Festivala za dokumentarni film Jedan dan u Sarajevu. Uz to, dodijeljena joj je i Plaketa Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije