Ingrid Bergman: Glumica prirodne ljepote, ali i hrabrosti

0
Radiosarajevo.ba
Ingrid Bergman: Glumica prirodne ljepote, ali i hrabrosti
Foto: YouTube/Printscreen / Ingrid Bergman u filmu Casablanca

Ingrid Bergman, diva i heroina crno-bijelih filmova, rođena je danas 29. augusta 1915. godine u Stockholmu.

O njenom djetinstvu se zna da je otac želio da njegova kćerka postane operna pjevačica, ali ona je postala ono što je oduvijek željela - glumica kojoj se divi cijeli svijet i nakon njene smrti.

Ova diva neizmjernog šarma i ljepote koja je ostavljala bez daha, udala se prvi put u 21. godini za doktora Pettera Aarona Lindstorma, te je ubrzo rodila kćerku Piu. Oni ostaju u Švedskoj kada 1939. godine, pred sami Drugi svjetski rat, Ingrid Bergman dobija poziv za Hollywood, od producenta Davida Selznicka

UEFA | Ferencvaros je u Europskoj ligi: Velika greška golmana Manojlovića koštala Borac

UEFA | Ferencvaros je u Europskoj ligi: Velika greška golmana Manojlovića koštala Borac

Jedan od najupečatljivijih filmova Ingrid Bergman je Casablanca, film iz 1942. godine u kojem uživaju sve generacije. Bergman je igrala Ilsu Lund, ženu u ljubavnom trouglu između likova koje su igrali Humphrey Bogart i Paul Henreid

Komercijalni uspjeh su doživili i For Whom the Bell Tolls iz 1943. godine, te Gaslight iz 1944. godine koji je film noir. Ova uloga joj je donijela i Oskara za najbolju glumicu. 

Novi film Danisa Tanovića od četvrtka u kinima širom BiH

Novi film Danisa Tanovića od četvrtka u kinima širom BiH

1950. godine snima film Stomboli, gdje počinje vezu sa italijanskim rediteljem Robertom Rossellinijem, te dobijaju sina prije njenog razvoda od prvog muža. 

Ubrzo nakon toga uslijedio je skandal u kojem je američki senator nazvao "užasnim primjerom žene i moćnog, zlog uticaja". Ingrid Bergman je tada zabranjena u Hollywoodu. 

Vraća se u Europu gdje snima par filmova, a '50-ih godina, udaje se za Rosselinija, te sa njim dobija još dvoje djece od kojih je najpoznatija Isabella Rossellini, model i glumica. 

Dječak Husejn Šabanović prvi član žirija s Down sindromom na SFF-u

Dječak Husejn Šabanović prvi član žirija s Down sindromom na SFF-u

Bergman se za snimanje filma Anastasija, 1956. godine vraća u Hollywood, te za ulogu dobija drugog Oscara. Treći Oscar za sporednu glumicu dolazi za film Orient Express iz 1974. godine. 

Posljednja uloga joj je bila izraelske premijerke Golde Meier, u televizijskoj drami Žena zvana Golda iz 1981. godine. Posthumno je, za ovu ulogu, nagrađena Emmy nagradom 1982. godine. 

Pred samu smrt rekla je da "Ne kajem se. Ne bih živjela svoj život na način na koji sam živjela da sam se brinula o tome šta će ljudi reći".

Umrla je za svoj rođendan, 29. augusta 1982. godine u 67. godini, od raka dojke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije