In memoriam: 15 godina od smrti glumice Sonje Savić

1
Radiosarajevo.ba
In memoriam:  15 godina od smrti glumice Sonje Savić
Foto: Srbija Danas / Sonja Savić

Na današnji dan prije 15 godine - 23. septembra 2008. mrtva u svom stanu pronađena je glumica Sonja Savić, u stanu u Kursulinoj ulici.

Ljekari su mogli da konstatuju smrt, a prema zvaničnim podacima nakon obdukcije preminula je usljed prevelike doze nedozvoljenih supstanci.

Najstrašnija informacija koja je došla do medija bila je ta da je Sonja Savić pronađena mrtva u stanu koji, osim prljavog dušeka, nije imao nikakav drugi namještaj.

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Komšije, nekada jedne od najtalentovanijih jugoslovenskih glumica, tvrdili su da u njenom stanu nije bilo namještaja, spavala je na dušeku na podu, a svuda okolo bili su razbacani upotrebljeni špricevi.

Posljednji intervju Sonja je dala samo dva mjeseca prije smrti, u julu 2008. godine, za crnogorske "Vijesti".

"Ono čime mogu da se ponesem, ne ponosim, nego ponesem, to je što sam uspjela da izbrišem granicu između života i poziva. Da li to svaki put uspješno dočaram i do koje mjere mogu da vladam scenom ne znam. Trudim se da moja riječ dovoljno dugo putuje da može publici da zadrži pažnju, jer, i poslije toliko godina, ja i dalje brinem o tome šta publika misli", rekla je tada Sonja Savić.

Bila je najljepša glumica u Jugoslaviji, a umrla je od predoziranja u siromaštvu

Bila je najljepša glumica u Jugoslaviji, a umrla je od predoziranja u siromaštvu

Ona se tada podsjetila riječi svoje bake koja joj je uvijek govorila da se u ljudskim očima sve može pročitati. U njenim očima tada se vidjela tuga i samoća.

"Ima još jedna bakina izreka koje se često sjetim, žagre ti se oči. Danas bi mnogim generacijama, kada prođe ponoć, mogli to da kažemo. A njima oči žagre od ko zna čega, a to nije dobro ni za njih ni za porodicu. Izgleda da je samoća cijena moje slobode", rekla je tada glumica.

Igrala je u pedesetak filmova od kojih su "Una", "Život je lijep", "Balkanski Špijun", "Šećerna vodica" samo neki u kojima je istinski briljirala...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije