Ibrahim Spahić: 'Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama'

2
Radiosarajevo.ba
Ibrahim Spahić: 'Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama'
Foto: Photojoiner / Ibrahim Spahić i Dževad Karahasan

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić, a povodom smrti Dževada Karahasana, velikog bh. književnika oglasio se na društvenim mrežama, te kazao da će se Karahasanova djela čuvati u otvorenoj sehari sa djelima Goethea, Hajjama i pisaca i umjetnika koji su razumjevali život, ljubav i snove i Istoka i Zapada

Kako je u svojoj objavi na društvenoj mreži naveo, Spahić je sa nevjericom primio vijest o Karahasanovoj smrti.

"U Teatru naše mladosti, Amfiteatru Doma mladih pisali smo Manifest o pozorišnoj umjetnosti.
Znali smi ispijati natenane i salep i smreku, kod Sebilja opijeni poetikom prostora Starog grada. Bilo je to vrijeme kada stihovi Hajjama u Morića hanu nisu bili prekrivani ćilimima iz Perzije.
Sa Karahasanom smo u Sarajevu sa nestrpljenjem dočekali premijeru njegove predstave 'Kralju ipak ne sviđa se gluma' na Sarajevskoj zimi" prisjetio se Spahić.

U školi u Sarajevu ne radi grijanje pa su nas zvali roditelji. Dobili smo odgovor gdje je problem

U školi u Sarajevu ne radi grijanje pa su nas zvali roditelji. Dobili smo odgovor gdje je problem

Godinama su zajedno pripremali dramski repertor Festivala koji je uspostavio novi ritam života grada iz 'naše arkadijske, Austrijske kuće'.

"Vraćali smo se tada svom dijalogu o etici i estetici i putu od i do istine, nasem Manifestu. Isto to činili smo i kada smo se sastajali i rastajali u opsjednutom gradu, kao i u Narodnom pozorištu kada smo sarađivali i pripremili sa njegovim prevodom i predgovorom prvo IPC izdanje djela 'Woyzeck', 'Leonce i Lena' i 'Dantonova smrt' George Buchnera izvedena na sceni sa čudesnim glumcima Kuće na obali. U svim vremenima i okolnostima druženja sa nama je bila spisateljica Dragana Tomašević, izuetno senzibilna, plemenita saputnica Dževada Karahasana", naveo je Spahić.

Tako je govorio Dževad Karahasan: Raja, ne bojte se; Bosna je neuništiva

Tako je govorio Dževad Karahasan: Raja, ne bojte se; Bosna je neuništiva

Uz to, dodao je da je Bosna i Hercgovina, Evropa i svijet humaniji nakon čitanja djela pisca koji zna da odgoneta 'Što pepeo priča'.

"Baština Karahasana je posvećenost studenata njegovom radu na univerziretima, interes književne kritike i potreba čitalaca za knjigama koje potpisuje. Lahka ti zemlja, dragi prijatelju Dzevade", zaključio je, između ostalog Spahić.

Vijest. Nevjerica.Nesanica.Karahasan ni/je napustio Diwan. U Teatru nase mladosti Amfiteatru Doma mladih pisali smo...

Posted by Ibrahim Spahic on Friday, May 19, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije