Hrvatski mediji o Eurosongu: I mi smo 93' bili u ratu, od mnogih smo dobili nulu

7
Radiosarajevo.ba
Hrvatski mediji o Eurosongu: I mi smo 93' bili u ratu, od mnogih smo dobili nulu
Foto: YouTube / Hrvatska na Eurosongu, 1993. godina

Hrvatski mediji su se nakon Eurosonga i pobjede Ukrajine prisjetili da je i njihova zemlja 1993. godine, dok je bila u ratu, učestvovala na Evroviziji, ali za razliku od Ukrajine koja je pobijedila, Hrvatska je tada osvojila 15. mjesto.

Mnogi smatraju da je pobjeda Ukrajine uveliko kumovala time što je trenutno ta zemlja zahvaćena ratom. Ukrajina je dobila najviše glasova od publike, a mnogi smatraju da je upravo rat razlog.

Portal 24sata.hr prisjeća se da je 1993. godine isključivo publika odlučivala o pobjedniku, ali da je Hrvatska dobila svega 31 bod i završila na 15. mjestu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Žiri tada nije odlučivao o pobjedniku već su o njemu odlučivali glasovi publike. Dobili smo 31 bod, ali niti jednu 12-icu. Od većine europskih zemalja nismo uopće dobili bodove", piše 24sata.

Prisjećaju se da je pjesma govorila o patnji u Hrvatskoj i da je prvi samostalni nastup Hrvatske na Eurosongu izvela grupa 'Put', a pjesma se zvala 'Don't Ever Cry'.

Podsjećaju i na to da je najveći uspjeh Hrvatske na Eurosongu ostvaren 1996. godine kada su Maja Blagdan i Doris Dragović bile četvrte. Navode i to da Hrvatska više od dva desetljeća nije bila među Top 20.

Za kraj ćemo dodati da je na pomenutom Eurosongu učestvovala i Bosna i Hercegovina, tačnije Muhamed Fazlagić, s pjesmom 'Sva bol svijeta'. Zauzeli smo 16. mjesto sa 27 osvojenih bodova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije