Grijesi naše majke: Novi, jezivi dokumentarac na Netflixu uznemirio gledatelje

4
Radiosarajevo.ba
Grijesi naše majke: Novi, jezivi dokumentarac na Netflixu uznemirio gledatelje
Foto: Netflix / "Grijesi naše majke", film koji će vas uznemiriti

"Da, čula sam potresnu priču o Lori Vallow i njenoj djeci, ali nisam imala ni približnu ideju da je pozadina svega bila ovako strašna i jeziva."

Jedan je ovo od komentara na novi 'true crime' dokumentarac na Netflixu, imena Sins of Our Mother (Grijesi naše majke).

"Bombastično", "sumorno fascinantno", "uznemirujuće", "prepuno obrata" - samo su neki od komentara uznemirenih gledatelja na društvenim mrežama.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

U tri epizode, od kojih je svaka šokantnija od prethodne, priča se o Lori Vallow, koja je u američkim medijima postala poznata kao "mama sudnjeg dana", nakon zapanjujućeg niza događaja koji su uključivali brojne smrti, vjerski fanatizam, svijetle i mračne duhove i "zombije".

Nakon trailera u tekstu slijede spoileri, te, ukoliko dokumentarac već niste pogledali, preskočite ovaj tekst (do daljnjeg) - a možete čitati o novom hitu HBO-a.

Dakle, Lori Vallow, zajedno sa svojim petim mužem Chadom Daybellom, trenutno čeka suđenje za ubistvo prvog stepena i zavjeru za počinjenje ubistva, u vezi sa smrću njezinog četvrtog muža, Daybelline bivše žene i dvoje njene djece, Tylee Ryan i JJ Vallowa, koji su bili u dobi od 16 godina a sedam kad su umrli.

I Vallow i Daybell izjasnili su se da nisu krivi. Duljina i složenost čak i objašnjenja za što su Vallow i Daybell optuženi ide u prilog tome koliko ovaj dokumentarac postaje zaokretan i zamršen.

Autori filma uradili su intervjue s članovima obitelji, koji iznose svoje verzije događaja koji su doveli do hapšenja Vallowa i Daybella i njihovu ulogu u medijskoj oluji koja je neposredno prethodila.

Colby Ryan, najstarije i jedino preživjelo dijete Lori Vallow, najistaknutiji je glas u filmu, uprkos tome što je prošle sedmice uhapšen pod optužbama za seksualni napad (koje su kasnije odbačene). On daje kratki pregled obiteljske povijesti i oslikava sumornu sliku teškog odrastanja pokvarenog nasiljem i seksualnim zlostavljanjem.

Vallow postaje pobožna članica Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, poznatije kao Mormonska crkva. Mnogo se govori o apokalipsi i kraju dana, o vizijama anđela, o danima i noćima bez sna.

U trenutku kada Vallow upoznaje svog četvrtog muža, Charlesa Vallowa, ima dvoje djece, Colbyja i Tylee. Par usvaja sina JJ-a, povezanog kroz grane posebno kompliciranog obiteljskog stabla. Tokom tog braka, ona se spetlja s romanopiscem i kolegom Mormonom, Chadom Daybellom, koji je oženjen ženom po imenu Tammy; on na kraju postaje njezin peti muž. Do kraja 2019. samo su Vallow, Daybell i Colby Ryan još bili živi.

U filmu ćete čuti i gledati obilje audio i video materijala iz stvarnog života, od podcast intervjua do e-mailova, telefonskih poziva, policijskih razgovora, snimaka kamera na tijelu i, srceparajućih, telefonskih snimaka obitelji u "sretnijim" vremenima.

Vidimo e-poruke u kojima Daybell daje ljudima u Lorinom životu "ocjene" , rangirajući ih kao svijetle ili mračne duhova, koristeći duhovni "sistem bodova" koji je smislio. Vjerovao je da su živi ljudi mrtvi i da demoni koriste njihova tijela. Daybel i Lori mislili su da su "uskrsli bogovi"...

U tri epizode priča postaje sve kompliciranija, užasnija, povlači više prijatelja, više članova obitelji, više fanatičnih uvjerenja, dok ne dođe do svoje užasne krajnje tačke.

Vallow i Daybell uhapšeni su 2020. godine nakon otkrića ljudskih ostataka na Daybellovom posjedu, no pravni je proces bio dug i razvučen; suđenje im treba početi u januaru 2023. Postoje trenuci u kojima se pitate zašto film izostavlja ključne detalje, poput rezultata obdukcije, dok ne shvatite da te detalje policija još nije objavila.

Nema sumnje da je ova sablasna priča fascinantna. Ali, često govori samo o tome kako, a ne zašto. Jedina mana filma jeste što su autori trebali pričekati dok se glavnim osumnjičenicima završi suđenje – i donese presuda – kako bi se priča ispričala potpunije.

Inače, jučer se Lori ponovo pojavila na sudu, gdje je zatražila da se u sudnici zabrane kamere:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije