Goran Bregović predstavio "Tri pisma iz Sarajeva", album koji slavi historiju BiH

Radiosarajevo.ba
Goran Bregović predstavio "Tri pisma iz Sarajeva", album koji slavi historiju BiH
Floe Fotography / Facebook
Svjetski poznati autor i muzički guru s Balkana Goran Berogić ponovo se vratio na scenu, ovog puta s veliki projektom - albumom pod nazivom "Three Letters From Sarajevo" oko kojeg se okupila nevjerovatna ekipa zanimjivih muzičara.

Riječ je o novom albumu na kojem je popularni Brega objavio krajem prošle sedmice, a o kojem već pišu brojni poznati svjetski mediji, kao što je The Guardian.

Album je namijenjen svjetskom tržištu te je na njemu moguće čuti nekoliko jezika, a sudeći prema prvim taktovima riječ je o muzici koja spaja različite kulture (krščansku, jevrejsku i orijentalnu) i na Bregoviću karakterističan način predstavlja zvukove naše zemlje na univerzalan, svjetski način.

"Rock zvijezda bivše Jugoslavije prošla je sve, od pisanja filmske muzike do neobične mode koja prati romsku muziku. Prodao je više od šest miliona albuma, a sarađivao je sa vrhunskim svjetskim muzičarima, od Iggy Popa do Gipsy Kingsa. Novim albumom on želi proslaviti historiju svog rodnog grada - Sarajeva, grada u kojem se sastaju tri različite kulture, religije. Time donosi posebnu atmosferu iz glavnog grada BiH", stoji u receniziji albuma koju su pisali novinari The Guardiana nakon objave albuma.

Album je snimljen za diskografsku kuću Mercury-Wrasse-UMG, a zanimljvo je da su na njemu učestvovali brojni muzičar iz različitih zemalja, među kojima se nalaze izraelske zvijezde Asaf Avidan i Riff Cohen, poznati Alžirac Rašid Taha, španska kantautorica Bebe, kao i tuzlanski dvojac Sifet i Mehmed koji uz šargiju i violinu, na tipičan kalesijski način, izvode poskočiu Made in BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije