Filmske ekipe u Istri: Snima se popularna britanska serija, ovo su detalji

0
Radiosarajevo.ba
Filmske ekipe u Istri: Snima se popularna britanska serija, ovo su detalji
Foto: Glas Istre / Sa snimanja serije SAS Rogue Heroes

Drugi svjetski rat nepresušni je izvor tema za stvaranje nezamislivih filmskih priča koje iz godine u godinu zaokupljaju pozornost filmskih stvaralaca i širokog kruga gledatelja koji prate takve priče.

Jedna od njih je i SAS Rogue Heroes, historijska drama u režiji Stevena Knighta, koja prikazuje stvaranje Specijalne zračne službe britanske vojske, odnosno britanskog SAS-a, a čija se druga sezona ovih dana snima i u Vižinadi.

Sjajne kritike

Serija SAS Rogue Heroes nadahnuta je porijeklom najveće postrojbe specijalnih snaga na svijetu, a temeljena je na knjizi Rogue Heroes Bena Macintyrea. BBC je seriju predstavio u oktobru 2022. godine, a šest epizoda premijerno je pogledalo više od 9 miliona gledatelja mahom u Ujedinjenom kraljevstvu.

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Sjećanje na 1992.: "NE pucaj" - govorio je Jovan Divjak taj dan u Dobrovoljačkoj

Serija je dobila vrlo pozitivne kritike, a prikazuje historijska događanja tokom Zapadne pustinjske ofanzive i kampanje SAS-a u Drugom svjetskom ratu. Priča je to o mladom časniku Davidu Stirlingu koji se bori za dopuštenje regrutiranja najsnažnijih, najhrabrijih i najinteligentnijih vojnika koji bi stvorili kaos iza neprijateljskih linija.

Seriju, čija je prva sezona snimana u Maroku, proslavili su glumci Connor Swindels i Jack O'Connell u ulogama Davida Stirlinga i Paddyja Maynea, dok su ostali glumci Dominic West kao Dudley Clarke, Tom Glynn-Carney kao Mike Sadler, Theo Barklem-Biggs kao Reg Seekings, Jacob Ifan kao Pat Riley i Bobby Schofield kao Dave Kershaw.

U Bujama, Svetvinčentu i na Učki

U drugoj sezoni, koja se upravo snima u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, poslije uspjeha u Zapadnopustinjskoj ofanzivi u Sjevernoj Africi, Mayne je predvodio invaziju na Siciliju, a nakon Sicilije, krenuli su u invaziju na kopnenu Italiju, zatim i Francusku sudjelujući u pripremama za iskrcavanje saveznika u Normandiji.

Sa snimanja serije SAS Rogue Heroes
Foto: Glas Istre: Sa snimanja serije SAS Rogue Heroes

Znajući da je nekoliko poznatih filmova snimljeno u Vižinadi, među kojima i nadaleko poznati film Zlato za odvažne iz 1970. godine s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi, britanski producenti su odlučili nekoliko scena druge sezone serije snimiti upravo u ovom istarskom gradiću.

U jednom od intervjua Karen Wilson, zajednička direktorica Kudosa i izvršna producentica serije, je izjavila: "Oduševila nas je nevjerojatna reakcija na prvu sezonu i jako smo uzbuđeni što se vraćamo snimanju. Stevenovi scenariji su jednostavno briljantni, imamo nevjerovatnu glumačku postavu i jedva čekamo da ponovno odemo na još jednu akcijsku vožnju s našim Rogue Heroesima", piše Glas Istre.

A, ta vožnja dovela ih je upravo u Istru, prije svega u Vižinadu, a zatim i Buje, Savičentu i predivne krajolike Učke gdje ostvaruju vrlo uspješnu suradnju s MP – filmskom produkcijom Vibora BrkićaTota iz Zagreba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije