Dan filma za mladu publiku: EFA nagrada u ruke Bernija Goldblata

Radiosarajevo.ba
Dan filma za mladu publiku: EFA nagrada u ruke Bernija Goldblata
Foto: SFF / Dan filma za mladu publiku

Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point su, zajedno sa filmskim institucijama iz 36 zemalja i 45 evropskih gradova u nedjelju organizovali Dan filma za mladu publiku kada je i odabran ovogodišnji dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije - Wallay Bernia Goldblata (Francuska/Burkina Faso/Qatar).

Za pobjednički film najviše glasova upravo je dao i sarajevski žiri.

Svaki od 45 gradova oformio je mladi žiri čiji članovi su tokom dana pogledali 3 nominovana filma, sudjelovali u razgovorima o filmovima te glasali za svoje favorite. Odluku o sarajevskom pobjedniku donio je žiri koji su sačinjavali mladi filmoljupci, učenici sarajevskih osnovnih škola uzrasta od 12 do 14 godina.

Dan filma za mladu publiku u Meeting Pointu protekao je uz mnoštvo zanimljivih razgovora sa bh. glumicom Jasnom Žalicom, rediteljkom Aidom Begić i glumcem Enisom Bešlagićem.

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor, a ove godine u konkurenciji su, pored pobjedničkog filma bili: GIRL IN FLIGHT, Sandre Vannucchi (Italija/Francuska) i HOBBYHORSE REVOLUTION, Selme Vilhunen (Finska).

Po završetku gledanja filmova i brojnih pratećih sadržaja, mlada sarajevska publika glasala je za svog favorita nakon čega su rezultati proslijeđeni u Erfurt (Njemačka) gdje su zbrojeni zajedno sa glasovima iz ostalih gradova.

Po završetku događaja svi učesnici su dobili certifikat Evropske filmske akademije kao dokaz učešća u programu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije