Dok obara sve rekorde: Zbog snimka filma 'Toma' pokrenut postupak

0
Radiosarajevo.ba
Dok obara sve rekorde: Zbog snimka filma 'Toma' pokrenut postupak
PrtScr / Scena iz filma "Toma"

Nakon samo tri nedjelje prikazivanja, film 'Toma' reditelja Dragana Bjelogrlića, oborio je sve rekorde sa 500.000 gledaoca.

Film je ujedno upisao i lidersko mjesto u Srbiji po gledanosti u prvoj nedjelji prikazivanja - sa više od 100.000 gledalaca, baš kao i posećenost u jednom danu (2. oktobar) sa 35.000 gledalaca.

S druge strane, prethodnih dana je na društvenim mrežama uočeno neovlašćeno dijeljenje linka na kojem se nalazi ovaj film.

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

Odmah po uočavanju, produkcijske kuće koje su vlasnici autorskih prava prijavile su sve nadležnim organima – Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Istim povodom obaveštena je i Antipiratska agencija Srbije (SAPA), koja je tokom vikenda uočila više stotina linkova, koji su svi dalje procesuirani u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

Iz agencije SAPA napominju da "po krivičnom zakoniku Republike Srbije, kao i zemalja u regionu, svaki vid objavljivanja ili deljenja autorskog dela spada u kršenje autorskih i srodnih prava, te da svako ko se bavi ovakvim delatnostima nosi punu krivičnu i materijalnu odgovornost za nastalu štetu".

Svi uočeni kosrisnici koji su neovlašteno dijelili film "Toma", obaviješteni su da ukoliko sa svojih naloga ne uklone sporni materijal, protiv njih će biti pokrenuta krivična prijava Tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal, koja će se odnositi na direktnu umješanost u neovlašćeno iskorištavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava, kao i materijalnu nadoknadu za štetu nanetu djelovanjem.

Producenti filma 'Toma' Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić oglasili su se ovim povodom i pozvali prijatelje filma i poštovaoce umetnosti Tome Zdravkovića da pravo iskustvo dožive u bioskopu, piše Blic.

"Piraterija je nepoštovanje dela. Piraterija je krađa. Piraterija nema dušu. Svaki kadar, svaka kompozicija u filmu 'Toma' snimljena je tako da se u njoj uživa na velikom platnu i svim pogodnostima koje nude današnji bioskopi. I upravo tu emociju nikada ne možete doživeti na monitorima kompjutera ili telefona. Ipak, veoma nas raduje činjenica da i pored nelegalnog deljenja filma, publika i dalje u velikom broju odlazi u bioskop i na pravi način doživljva priču o Tomi", poručili su Joksimović i Bjelogrlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije