Dodjela nagrada u Berlinu: "Quo Vadis, Aida?" nominiran u nekoliko kategorija

1
AA
 Dodjela nagrada u Berlinu: "Quo Vadis, Aida?" nominiran u nekoliko kategorija
Foto: Deblokada / Film "Quo vadis, Aida"

Večeras će u Berlinu, u Njemačkoj, biti održana 34. svečana dodjela Evropske filmske nagrade, a bh. film "Quo Vadis, Aida?" nominiran je u nekoliko kategorija.

Filmu "Quo vadis Aida?", rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti će biti "Odjeljenje broj 6" finskog reditelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski "Otac" Floriana Zellera, italijanska "Božja ruka" Paola Sorrentina i francusko-belgijski "Titan" Julie Ducournau.

"Quo vadis Aida?" takmiči za najbolji “Evropski film 2021", Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Ðuričić za najbolju glumicu.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Pored navedenih nominacija, "Quo Vadis, Aida?" je nominovan za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu, koju dodjeljuju studenti sa evropskih univerziteta.

Film "Quo Vadis, Aida?" koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za "Oscara" u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U takmičenju za naslov "Evropskog reditelja 2021" sa Žbanić su u konkurenciji Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film "Bad Luck Banging or Loony Porn".

U konkurenciji za najbolji scenario pored Žbanić, tu su Judo, Sorrentino, Zeller i Christopher Hampton za "Oca", kao i Eskil Vogt i Joachim Trier za norveški "Najgora osoba na svijetu".

Sa Ðuričić u konkurenciji su glumice Seidi Haarla za "Odjeljenje broj 6", Carey Mulligan za "Obećavajuća mlada žena", Renate Reinsve u "Najgoroj osobi na svijetu" i Agathe Rousselle u "Titanu".

Za najboljeg glumca su nominovani Yuriy Borisov za "Odjeljenje broj 6", Anthony Hopkins za "Oca", Vincent Lindon u "Titanu", Tahar Rahim za britanskog "Mauretanca" i Franz Rogowski za austrijsko-njemačku "Veliku slobodu".

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale "Felix Awards". Od 1997. godine, Evropska filmska nagrada održava se početkom i sredinom decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije