BuzzFeed napravio popis: Ovih pet pjesama krije mračna značenja

0
Radiosarajevo.ba
BuzzFeed napravio popis: Ovih pet pjesama krije mračna značenja
Foto: Pexels / Negativne strane muzike

Neke pjesme dižu raspoloženje već prvim taktovima. Čim čujete poznatu melodiju, osjećate se bolje. Međutim, mnoge od tih veselih pjesama zapravo kriju mnogo dublju, često i mračniju pozadinu.

BuzzFeed je sastavio popis pjesama koje i nisu baš toliko vesele i "besmislene" kao što zvuče.

Royals - Lorde

Lorde, mlada novozelandska pjevačica hrvatskih korijena redovno kritizira celebrity kulturu kojoj i sama pripada, pa informacija da je svojim najvećim hitom ciljala upravo na tu tematiku ne šokira previše. Royals je 2013. godine bio jedan od najvećih hitova na svijetu, pa se tako pjesma u kojoj mlada Lorde kritizira "celebrity plemiće", histeriju i konzumerizam neprestano okretala na radiopostajama, u trgovinama, šoping-centrima i na mjestima koja su okupljala upravo one koji podržavaju sve ono što Lorde kritizira.

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Pumped Up Kicks - Foster the People

Zarazan hit iz 2010. godine proslavio je skupinu Foster the People i veoma brzo postao nezaobilazna muzička pozadina u lounge barovima i mjestima na koja se ljudi dolaze opustiti i zabaviti. Iako ima veoma pamtljiv i veseo ritam, pjesma zapravo govori o poprilično mračnoj situaciji. Tekstopisac Mark Foster jednom je prilikom otkrio da je pjesma napisana iz perspektive psihotičnog, manijakalnog tinejdžera koji planira osvetu. 

Born in the U.S.A. - Bruce Springsteen

Springsteenov klasik danas se u SAD-u često koristi kao domoljubna pjesma, a pokušali su ga iskoristiti i brojni političari u izborne svrhe. Međutim, kad je pjesma nastajala, Bruce je na umu imao teškoće ratnih veterana iz Vijetnama te ju je zamislio kao posvetu njima. Danas je redovno koriste oni protiv kojih je bila usmjerena - političari.

Pursuit of Happiness - Kid Cudi

Hipnotizirajuća melodija i pamtljiv ritam brzo su pjesmu Kida Cudija digli u sam vrh svjetskih muzičkih ljestvica, a u periodu izlaska (2009.) postala je nezaobilazna na partijima i u noćnim klubovima. Međutim, zanimljivo je da je Kid pjesmu zamislio kao ironičan prikaz generacije izgubljene u atmosferi učestalog korištenja raznih supstanci. A upravo je u takvim okruženjima najčešće i puštana.

99 Luftballons - Nena

1983. godine pjesma 99 Luftballons bila je ultimativni hit, a danas je pjevaju i generacije koje u vrijeme izlaska nisu bile ni rođene. Pjesmu koja zvuči kao da je ispala iz neke dječje igre napisao je gitarist Carlo Karges, a inspiraciju je dobio na koncertu Rolling Stonesa u Zapadnom Berlinu, dok je vladao opći strah od Hladnog rata. Gledao je balone koji se podižu iznad publike i zamišljao kako bi bilo da baloni odlete na drugu stranu Željezne zavjese, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije