Bono Vox i Bill Carter evocirali uspomene na sarajevski koncert

Radiosarajevo.ba
Bono Vox i Bill Carter evocirali uspomene na sarajevski koncert
Prije trideset godina U2 je albumom "Joshua Tree" potvrdio da se nalazi na samom vrhu globalne scene.

Singlovi s albuma Where the Streets Have No Name, With or Without You i Still Haven't Found What I'm Looking For upisali su se u listu svjetskih klasika. Od tada do danas, ovu grupu su na koncertima vidjeli milioni fanova. 

Nova turneja #U2TheJoshuaTree2017 počela je 12. maja u Vancuveru, a jučer su održali i dugoočekivani koncert na University of Phoenix Stadiumu, u Arizoni.

Zanimljivo je da su se nakon održanog koncerta, susreli pjevač Bono Vox i američki filmski autor i pisac Bill Carter i evocirali uspomene na spektakl koji je grupa održala u Sarajevu, 23. septembra 1996. godine. Bill Carter je za vrijeme opsade grada uspostavio seriju mostova građana Sarajeva i grupe U2 na njihovoj koncertnoj turneji Zooropa.

Tada je Carter snimio film Miss Sarajevo, a Bono je bio jedan od producenata. Naime, tokom nastupu u Bologni, 17. jula 1993. godine, Bono se preko satelitskog linka povezao slikom sa Sarajevom gdje je Bill Carter, jedan od najzaslužnijih što je ovaj projekt uopće uspio, intervjuirao građane Sarajeva koji su govorili kroz kakve tegobe prolaze. Ovaj potez irskog benda je pokrenuo britanske, ali i svjetske medije da se pozabave pitanjem stradanja bh. građana u ratu.

Četiri godine kasnije U2 je došao u Sarajevo. Na najveći bh. stadion Koševo postavljen je LED ekran visine 50 metara, 30 metara velik svod i ogromno ogledalo u obliku limuna. Opremu je dovuklo šezdeset velikih kamiona koji su bili smješteni na parking kod porušene Zetre.

"Svirati u Sarajevu je vaš poklon nama", promuklim glasom na bosanskom jeziku poručio je publici Bono Vox nakon čega je uslijedio dugotrajni aplauz i pjesma I Still Haven't Found What I'm Looking For.

Inspiriran dokumentarcem Miss Sarajevo Billa Cartera za kojeg je Bono bio izvršni producent, on piše pjesmu istog naslova. Miss Sarajevo je premijerno izvedena 12. septembra 1995.godine u Modeni na humanitarnom koncertu Pavarotti i prijatelji.

Ovaj vikend na našem radijskom programu Radio Sarajevo 90,2 bit će posvećen upravoj irskoj grupi U2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije