Balašević odbio pjevati o Titu: Jugoslavija da je valjala ne bi se krvavo raspala

Radiosarajevo.ba
Balašević odbio pjevati o Titu: Jugoslavija da je valjala ne bi se krvavo raspala
Đorđe Balašević sinoć je u Splitu imao jedan od najvećih koncerata u posljednjih nekoliko godina.

Iako u Split dolazi svake tri godine, Spaladium Arena bila je krcata. Čak i oni koji redovno obilaze Balaševićeve koncerte sinoć su bili iznenađeni repertoarom, a produkcija koju Balašević ima na "Baronovom balu" nadmašila je sve ono što su njegovi fanovi viđali posljednjih četrdeset godina otkako je na sceni.

Balašević je u Splitu svirao četiri sata, ali je publika bila neumorna. Kao i uvijek Balašević je pričao s publikom te prvi put progovorio o osjetljivim temama i mitovima koji kruže oko njegovog imena i prezimena i njegovih stavova o ratu na području bivše Juge.

Iako nikad ne pjeva tu pjesmu, nekolicina fanova u Splitu je sinoć tražila od Balaševića da zapjeva Računajte na nas, koju je napisao krajem sedamdesetih godina. Balašević je izričito odbio pjevati pjesmu.

"Djeco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svjetskog sporta. Takve stvari vas trebaju veseliti, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar, meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država", rekao je Balašević na iznenađenje mnogih.

Prije nego što je orkestar započeo prve taktove pjesme Nevernik, Balašević je progovorio i o činjenici da postoji grad u kojemu je zabranjen i nepoželjan.

"U grad koji spominjem u sljedećoj pjesmi (Banja Luka, op.a) vjerojatno više nikad neću otići, jer sam zabranjen, nepoželjan i nisam dobrodošao. Nije bilo do mene", kazao je.

Balašević je sinoć spomenuo i Donalda Trumpa. Nakon dugo vremena izveo je pjesmu Virovitica u kojoj spominje Donalda Ducka i Ronalda Regana. Našalio se kako više nije prijetnja Ronald, već Donald.

Budući da u posljednje vrijeme kruže priče o njegovom nacionalizmu i huškanju ranih devedesetih, Balašević je još jednom rekao da ga je Slobodan Milošević zabranio u Srbiji - i na televiziji i na sceni.

"Slobodan Milošević mi je omogućio da vidim svijet. Zabranio me je na nacionalnoj televiziji i u Srbiji, pa sam tako ja svirao na obližnjem Novom Zelandu i u susjednoj Kanadi. Tako je svijet postao moja domovina", istaknuo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije