"Another Round": O čemu govori film koji je pobijedio u kategoriji Jasmile Žbanić

7
Radiosarajevo.ba
"Another Round": O čemu govori film koji je pobijedio u kategoriji Jasmile Žbanić
Foto: IMDb / Mads Mikkelsen u filmu

Danski film Another Round ovogodišnji je dobitnik Oscara u kategoriji najbolji strani film.

U ovoj kategoriji takmičio se i film iz BiH, Quo Vadis, Aida?, koji je režirala Jasmila Žbanić.

A, što je film Another Round, još i imena Druk.

Another Round je film koji je režirao i dijelom napisao Thomas Vinterberg (Jagten, Festen). On se vraća na staze svog najvećeg uspjeha, ponovo okupivši „Jagten ekipu“ koju čine scenarista Tobias Lindholm, zvijezda Mads Mikkelsen i još par glumaca u značajnim ulogama.

Na scenariju je još radio i Tobias Lindholm.

Film prati priče četvorice prijatelja, srednjoškolskih profesora, koji žele testirati teoriju kako poboljšati svoj privatni i profesionalni život održavajući konstantan nivo alkohola u krvi.

Razlog svega je - monotonija iz koje se rađa bizarni eksperiment, a oni na ličnom primjeru testiraju hipotezu norveškog psihologa koji kaže da je čovjeku potrebna konstantna mikrodoza alkohola u krvi kako bi bio opušteniji, samouvjereniji i mogao lakše da ostvari svoje potencijale. 

Inicijalni rezultati su vrlo pozitivni kako se njihovi društveni životi poboljšavaju, kao i njihova nastava, ali kako eksperiment odmiče dalje tako stvari postaju sve ekstremnije.

U glavnoj ulozi briljira Mads Mikkelsen i njegova posljednja scena u ovom filmu je nešto za što mnogi kritičari kažu da je najbolja filmska scena 2020. godine.

Žanr: Krimi, Drama, Komedija
IMDB ocjena: 7.8
Trajanje: 1h 57min

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije