Kada reality show ode predaleko

Radiosarajevo.ba
Kada reality show ode predaleko

Iako je tek najavljen, novi show već je izazvao zgražanja i kritike javnosti...

Tekst bez intervencija, objavljen u našoj rubrici Dno dna, preuzimamo sa Cosmopolitan.hr

Američka televizijska kuća Lifetime najavila je lansiranje novog reality showa "Born in the Wild" i samom najavom izazvala brojne kritike javnosti.

Show bi, naime, trebao pratiti trudnice koje rađaju same, u divljini, bez pomoći doktora. Show se najavljuje kao svojevrstan odgovor na pitanje što se događa kada ženino najluđe iskustvo o porodu bez pomoći iskorači iz sfere maštarije i postane stvarnost.

Unatoč konceptu i temi showa, Lifetime je objasnio kako su se pobrinuli za mjere predostrožnosti - show će se snimati u neposrednoj blizini neke od bolnica, a i trenirani stručnjaci će biti prisutni na setu za slučaj da nešto pođe po zlu. U showu neće smjeti sudjelovati prvorotkinje, a sve potencijalne sudionice će prvotno morati proći niz zdravstvenih pretraga.

Show je, što nimalo ne iznenađuje, izazvao brojne kontroverze i kritike javnosti, ali i ginekološke struke. "Shvatam da mnogi žele vjerovati kako glorificiramo značaj savremene medicine prilikom vođenja trudnoće i porođaja i da je to prirodan proces, no to je prirodan proces koji je kroz historiju uzrokovao nebrojene gubitke života", rekao je ginekolog Ron Jaekle.

Potpredsjednik Lifetime kuće izjavio je kako ga uopće ne čudi takav stav struke, no naglašava da će kandidatkinje u showu biti žene koje su već iskusile porođaj u bolnici i koje su ga napustile s lošim iskustvima. Rekao je kako su porodi bez stručne pomoći i van bolnica praksa koja se ionako događa, a da oni jednostavno to žele dokumentirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije