Dolcela recept | Ledeni vjetar – lagana i osvježavajuća poslastica

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Ledeni vjetar – lagana i osvježavajuća poslastica
Foto: Coolinarika / Ledeni vjetar

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Ledeni vjetar je jedna od najomiljenijih torti – lagana, prozračna i osvježavajuća! Kombinacija hrskave kore od bjelanaca, finog krema i voća čini je idealnim desertom za svaku priliku.

Sastojci

Za kore

Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"

Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"

  • 10 bjelanjaca
  • 300 g Dolcela vanilin šećer u prahu
  • 1 kašika octa

Za kremu

  • 10 žumanaca
  • 60 g šećera
  • 40 g gussnela Dolcela
  • 300 ml mlijeka
  • 2 vanilin šećera Dolcela
  • 150 g putera

Za šlag

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 šlagfix Dolcela

Za nadjev

  • 3 banane
  • 3 kivija
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema

Priprema kore – Umutiti bjelanca u 'čvrst snijeg', postepeno dodajući šećer. Na kraju dodati sirće i brašno. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko 1 sat.

Priprema fila – Umutiti žumanca sa šećerom i gustinom, zatim skuhati u mlijeku dok se ne zgusne. Ohladiti pa dodati umućen puter.

Slaganje torte – Na ohlađenu koru nanijeti kremu, zatim sloj umućene slatke pavlake sa vanilin šećerom i rasporediti voće.

Finalni dodir – Po želji, ukrasiti dodatnim šlagom i voćem.

Savjeti za savršen rezultat

Koru pecite na nižoj temperaturi kako bi ostala lagana i hrskava.

Krema mora biti potpuno ohlađena prije dodavanja putera kako bi bila glatka.

Voće birajte prema sezoni, a možete koristiti i kombinaciju bobičastog voća za osvježavajući okus.

Ledeni vjetar je prava poslastica za ljubitelje laganih i voćnih deserata – osvježavajuć i neodoljiv!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije