Dolcela recept | Ledeni vjetar – lagana i osvježavajuća poslastica
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Ledeni vjetar je jedna od najomiljenijih torti – lagana, prozračna i osvježavajuća! Kombinacija hrskave kore od bjelanaca, finog krema i voća čini je idealnim desertom za svaku priliku.
Sastojci
Za kore
Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"
- 10 bjelanjaca
- 300 g Dolcela vanilin šećer u prahu
- 1 kašika octa
Za kremu
- 10 žumanaca
- 60 g šećera
- 40 g gussnela Dolcela
- 300 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera Dolcela
- 150 g putera
Za šlag
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 šlagfix Dolcela
Za nadjev
- 3 banane
- 3 kivija
- 1 kašika limunovog soka
Priprema
Priprema kore – Umutiti bjelanca u 'čvrst snijeg', postepeno dodajući šećer. Na kraju dodati sirće i brašno. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko 1 sat.
Priprema fila – Umutiti žumanca sa šećerom i gustinom, zatim skuhati u mlijeku dok se ne zgusne. Ohladiti pa dodati umućen puter.
Slaganje torte – Na ohlađenu koru nanijeti kremu, zatim sloj umućene slatke pavlake sa vanilin šećerom i rasporediti voće.
Finalni dodir – Po želji, ukrasiti dodatnim šlagom i voćem.
Savjeti za savršen rezultat
Koru pecite na nižoj temperaturi kako bi ostala lagana i hrskava.
Krema mora biti potpuno ohlađena prije dodavanja putera kako bi bila glatka.
Voće birajte prema sezoni, a možete koristiti i kombinaciju bobičastog voća za osvježavajući okus.
Ledeni vjetar je prava poslastica za ljubitelje laganih i voćnih deserata – osvježavajuć i neodoljiv!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.