Orkanski visovi

Elvis J. Kurtović
Orkanski visovi
Kad smo se najviše "približili svijetu"? Koja je to godina? Da biste lakše pratili radnju, preporučujem vam da sebi pustite "pjesmu za čitanje kolumne".

Zove se Orkanski visovi. Ta knjiga dopadala se mojim drugaricama iz razreda, što je bila odlična preporuka da je ne pročitam. Ali, starija tinejdžerka od mene Kate Bush je, nakon što je pogledala zadnjih 10 minuta TV serije Orkanski visovi i utvrdila da je rođena na isti dan kao i Emily Bronte, odlučila pročitati knjigu. Uskoro je jedne besane noći na pun mjesec sjela za klavir i napisala ovu pjesmu:

Kada smo se najviše "približili svijetu"?

Danas kada "sve ima na youtubeu", za potrebe stare kolumne "Kako je Hadžija driblao Brazilce", potražio sam utakmicu Brazil - Jugoslavija iz 1974. Igrana je na otvaranju Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Moja sjećanja na to prvenstvo izložena su u kolumni koja je govorila kako smo imali televiziju u boji prije Italijana.

Selfie s Kinđetom, u koloru... prije Italijana

Znači: Montirajući klip u kojem se moj omiljeni odbrambeni igrač Želje toliko opustio da počinje driblati umirene i bezopasne Brazilce našao sam jednu danas nezamislivu reklamu na "utakmici koju gleda cijeli svijet"

Jugobanka_WM_74_Frankfurt.jpg - undefined

Printscreen

U današnjoj kolumni idemo dalje tražiti "kada smo se najviše približili svjetskom nivou".

Nedavno smo zaključili da su stvari jako povezane, uspjesi Energoinvesta imaju veze s uspjesima KK Bosna u '70-im godinama prošlog stoljeća.

"Ima neka tajna veza" u svemu...

Interesovalo me ko je producent pjesme s početka kolumne, znao sam da Kate Bush s 18 godina nije znala puno o tome. Mogla je pod utjecajem popularne TV serije i pročitane knjige napisati pjesmu, ali ko je bio producent, ko je odsvirao?

Pretraga je pokazala da su drugi i treći album Bijelog dugmeta i na početku kolumne priloženi svjetski hit (četiri sedmice prvo mjesto britanske top liste) snimljeni u istom studiju koji je osnovao sir George Martin. Producent Dugmeta i producent Kate Bush zajedno su 1973. uradili jednu inovativnu i svjetski poznatu pjesmu (ukucajte u youtube "cockney rebel sebastian" i pustite 7-minutnu verziju).

dugma_air_studio.jpg - undefined

Privatna arhiva

Neki dan mi je Zoran Redžić to malo pojasnio, a hardcore ljubiteljima tonskog snimanja preporučujem ovaj link:

CLASSIC TRACKS: Kate Bush 'Wuthering Heights'

Zaključak

Vrijeme se ne može zaustaviti niti vratiti i za života neće mi se ostvariti novogodišnja želja - da dosegnemo vrhove koje smo nekada osvojili i da budemo tamo gdje smo nekada bili.

U muzici, oblasti koju pomalo kontam, mogu konstatovati da su sredinom 70-ih Jugoton i Bijelo dugme bili tako jaki da su mogli snimati albume na svjetskom nivou, u svjetskim studijima, sa svjetskim producentima...

A januar 2018. godine, kada se navršavaju tačno četiri decenije od jedinstvenog rekorda – prva i najmlađa ženska osoba koja je s pjesmom koju je sama napisala došla na prvo mjesto engleske top liste – pogodno je vrijeme za zaključak.

Vaš "gothic rock" kolumnista, koji nije ništa manje lud od Emily Bronte-Kate Bush-junakinje-duha ("Heathcliff, it's me, I'm Cathy, I've come home, I'm so cold, Let me in through your window!") zaključuje da je "peak metar" miksete u londonskom AIR studiju (designed by Rupert Neve) , koji nije puno "išao u crveno", pokazivao naš vrhunac baš te 1976. godine. Tu je Dugme, godinu dana prije Kate Bush, snimalo svoju  "gothic rock" pjesmu Sanjao sam noćas da te nemam.

Taj "peak metar" je mjerio naše vrhunce.

Naše "Orkanske visove"...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije