Živjeli!

Radiosarajevo.ba
Živjeli!

U moru besmislenih tema kojima se redovno bave naši mediji, ove sedmice okupirala ih je informacija da je Sužba za zajedničke poslove institucija BiH od firme Medresa za 60.000 maraka kupila alkohola

Piše: Nidžara Ahmetašević za Manjine.ba

I nije problem za medije ni za sve one koji komentarišu po portalima to što državni službenici koji ne rade ništa, koji su korumpirani i bliski kriminalnim krugovima, kupuju alkohol na naš račun, nego je eto problem da li firma koja se zove Medresa moze i treba da prodaje alkohol. 

Gluposti je tu bilo do beskraja jer se ova tema razvukla po raznim novinama i portalima. Objašnjavali su poznavaoci svega i svačega i šta znači medresa, i šta Islam kaže o alkoholu, i šta misli reis, i šta misle članovi predsjedništva, i dijaspora, i udruženja žrtava, i vozači GRAS-a... a niko da kaže zašto se iz budžeta kupuje alkohol za državne službenike ?

Pričala sam sa nekim ljudima o tome i niko se nije čudio što je za 60.000 maraka neko kupio alkohola ne za neku kafanu, nego za institucije koje opslužuju državu. Mi se više ničemu ne čudimo, i tako smo ukinuli svaku mogućnost da se negodujemo ili se pobunimo. Jer nama je baš sve postalo normalno. 

Alkohol je valjda kupljen da imaju svi oni besposleni parlamentarci, valjda kad nekada navrate do Sarajeva i svog radnog mjesta, nešto i za popiti. Pojest se ima. I da mogu da se napiju od muke jer ih neko tjera da sjede na radnim mjestima. Pa im dođu svi oni dosadni stranci, pa  valja cijelu familiju trpiti jer svi rade tu u istoj firmi koja se zove država, pa moraju čitati povremeno i neke materijale, još novinari dolaze sa pitanjima... Pa ne popij na sve to. 

Nekako u isto vrijeme, objavljena je informacija koja je privukla mnogo manje pažnje javnosti, a koja kaže da su isti ti parlamentarci  i državni službenici kojima se kupilo alkohola, bili više od mjesec dana na kolektivnom odmoru, koji je uslijedio nakon što više od mjesec dana nisu dolazili na posao izmišljajući kojekakve razloge, što je uslijedilo nakon što godinama nisu radili ništa, što je posljedica toga što i ne znaju šta im je posao niti ih to interesuje. 

Nezapamćeno je prošla analiza u kojoj se navodi kako trenutni sastav Vijeća ministara ima najgore rezultate u zadnjih sedam godina. U isto vrijeme, naši parlamentarci su najbolje plaćeni u regionu, dok broj nezaposlenih stalno raste i dok tonemo sve dublje. 

Prije par godina sam upoznala ministricu u vladi jedne vrlo bogate zemlje. Ona je provela nekoliko dana u BiH u sastancima sa našim političarima. Nije se mogla načuditi na koji način se sve bacaju pare u našoj jadnoj maloj državici. Pored ostalog mi je rekla da joj je jako čudno što su je pri posjetama raznoraznim uredima uvijek nudili i kafom i sokom i hranom i pićem, a u njenoj bogatoj državi kaže obično ponude tek vodu. Eventualno mineralnu. Jer, pojasni mi ona, ipak je riječ o poslovnim sastancima i niko tu ne dolazi da pije i jede. 

Dok su novinari i čitaoci raspravljali o tome kako se zove firma koja nabavlja alkohol za ministre i parlamentarce, skoro neprimjećeno prolaze priče o životu - nema vode, ima vode, nema struje, ima struje, nema penzija, ima penzija, nema države, ima države, nema... i sve tako redom. A oni će lagano da nazdrave na naš račun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije