Karikature

Radiosarajevo.ba
Karikature

Piše: Emir Imamović

U karikaturalnoj državi sve mora, prosto mora, završiti isto tako: kao karikatura. Ili, da budem precizan do kraja: kao zajebancija prve vrste. I sa najgorim mogućim posljedicama.

"Mi nemamo ništa protiv da Željko Komšić bude bošnjački član Predsjedništva", rekao je jednom, ako nije i više puta, predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Neko je kasnije, možda čak i Božo Ljubić, ili će biti Martin Raguž, nevažno je, kazao isto, samo razvodnjeno, dodavši da niko ne spori Komšićevo hrvatstvo, no da on u Predsjedništvu predstavlja Bošnjake, koji i jesu njegovi najbrojniji glasači.

"Hrvati konstatiraju kako je 'Elvira Abdić Bošnjacima spasila obraz'...“, kaže Slobodna Dalmacija, u uvodu intervjua sa Hrvaticom Elvirom Abdić. I tu negdje počinje ludilo. Zapravo, nastavlja se.

Elvira Abdić, po nacionalnosti Hrvatica – žena se, prosto, tako izjašnjava – spasila je, dakle, obraz Bošnjacima, tako što je bila protiv većinske političke volje bošnjačkog naroda. Željko Komšić, Hrvat, prlja obraz Bošnjacima, jer njegov izbor jeste rezultat većinske političke volje tog naroda. Tako nekako.

Da probamo ponovo: Elvira Abdić je, dakle, vlasnica onog šestog glasa u hrvatskom klubu Doma naroda Federacije BiH, kojim bi odluke tog tijela bile ustavne i zakonske, jer bi ih trećina poslanika iz svakog zastupničkog/nacionalnog kluba verificirala. Elvira Abdić je, također, visokopozicionirana - barem je bila donedavno - članica Demokratske narodne zajednice, stranke koju je osnovao njen otac Fikret i čije je biračko tijelo mahom bošnjačko. Većinska bošnjačka politička volja - kako se to postizbornim jezikom u BiH kaže - svoj rezultat ima u aktuelnom sazivu Vlade Federacije i ostalih institucija tog entiteta. Ili bi trebalo da je tako, pošto su Bošnjaci najviše glasali za SDP i SDA, pa je valjda i vlast što su je te stranke formirale, u skladu sa izborom najbrojnijeg naroda. Tako je, eto, Hrvatica Elvira, izabrana mahom bošnjačkim glasovima, bila protiv te, kako se ono kaže, većinske političke volje Bošnjaka i u isto vrijeme spasila obraz Bošnjacima. Željko Komšić je isto Hrvat, ali, za razliku od Elvire Abdić, nije spasio obraz Bošnjacima, već je fleka na njemu. Njega su, kao i Elviru, izabrali mahom Bošnjaci, pa on, sa ostatkom SDP-a, jeste reprezent većinske političke volje bošnjačkog naroda. Željko Komšić, u isto vrijeme, iako je Hrvat, nije izabran kao Hrvat. Tako, barem, tvrde u oba HDZ-a, pošto nije predstavnik većinske političke volje Hrvata, kao i aktuelna vlast u Federaciji. Odnosno, iako jeste Hrvat, ne može predstavljati Hrvate, pa kada kao Hrvat predstavlja Hrvate, on umanjuje njihovu konstitutivnost, dok je Hrvatica Elvira Abdić, izabrana bošnjačkim glasovima, legitimna članica kluba zastupnika najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Elvira Abdić (Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba)

-E, jeba te, ja te ništa ne razumin - kazao je jedan Dalmatinac dok sam mu pokušavao odgovoriti na pitanje: - Di je sad problem s ton Federacijon?

Još sam dva, tri puta pokušao isto: objasniti da je Hrvat svako ko to za sebe kaže - što je, inače, već znao - ali da Elvirino hrvatstvo nije sporno dok je usklađeno sa stavovima HDZ-a, dok Komšićevo jeste, bez obzira što im je glasačka baza, manje više, iste narodnosti.

-I dobro: kako je onda OK da Hrvatica spašava obraz Bošnjacima, a nije OK to sa tin Željkon i jel to sad znači da je u isto vrime normalno probat svoju političku volju nametat drugin, a nije u redu, isto tako, svoju političku volju isto nametat drugin? - pitao je.

-Valjda.

-Da valjda?

-Baš tako.

-A jeba te. Ovi… Bi li onda, da je Željko isti ka sad, al da su ga izabrali Hrvati bija njima dobar, a ta Babina, kako si reka da se zove...

-Elvira.

-E ta. Bi li ona, ovi, da je to sve isto, al da je glasala u tom vašen saboru drugačije bila isto dobra.

-Ne bi.

-Šta ne bi?

-Elvira ne bi bila dobra Hrvatima, a Željko, da su ga birali Hrvati, ne bi valjao Bošnjacima.

-Koje ludilo čoviče...

-Dobro je li ti sada jasnije? - pitao sam na rastanku.

-Moš misliti. Nisan zna ništa, a sad znan još manje - odgovorio je.

Fakat: šta je problem sa Federacijom? Je li vlast podijeljena po nacionalnom ključu? Jeste. Jesu li predstavnici Hrvata u toj vlasti dobili najviše hrvatskih glasova u BiH? Nisu. Je li najviše hrvatskih glasova u BiH dobila HDZ, stranka osnovana radi zaštite Hrvata u BiH? Jeste. Je li stranka koja je tako dobro zaštitila Hrvate u BiH da ih danas ima manje nego ikada, dok im je politička pozicija nikakva i, u osnovi, ovisi o bošnjačkoj dobroj volji, zaslužila da bude u vlasti? Nije. Je li to odluka onih koje je ista ta HDZ dovela do formalne konstitutivnosti i suštinske marginalizacije? E, nije. Je li, dakle, Hrvatica Elvira, izabrana bošnjačkim glasovima, neuspješno pokušala spriječiti ostvarivanje većinske političke volje Bošnjaka? Jeste. Jesu li, kako činjenice kažu, a Centralna izborna komisija potvrđuje, odluke Doma naroda Federacije neustavne? Jesu. Je l' Federacija ima ili nema vlast? Ima, kaže Valentin Inzko. A možda i nema, jer sve pravne mogućnosti njena obaranja nisu iscrpljene, dok većina Hrvata i Srba tu istu vlast ne priznaje. I? I ništa. Baš ništa. Da su izbori sutra, opet bi Bošnjaci mahom glasali za SDP i Komšića, Hrvati za HDZ, pa bi onda pola godine bili bez vlasti, dok je neko ne bi formirao na silu. I niko nikoga ne bi pokušao saslušati, a kamoli razumjeti.

Naći funkcionalno, svima prihvatljivo, ili barem jednako neprihvatljivo rješenje za BiH, nije nimalo lagan posao. No, nije ništa lakše ni postaviti problem. Prosto: ono što jednima smeta, drugima je idealno. Uvijek i u svemu. Bosna i Hercegovina, dakle, možda još uvijek nije propala država, ali njeno unutarnje uređenje jeste propali eksperiment, karikatura u kojoj, na kraju, sve i izgleda karikaturalno: kao omiljeni bošnjački Hrvat Željko i među Hrvatima cijenjena spasiteljica bošnjačkog obraza, Hrvatica Elvira. 

Svaku svoju reakciju na tekst možete poslati autoru na e-mail adresu: imamovic@radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije