Kako je pobijedio komunizam ili LenjinGrac

Radiosarajevo.ba
Kako je pobijedio komunizam ili LenjinGrac

Piše: Nidžara Ahmetašević, Manjine.ba

Na općinskim izborima održanim u Gracu sredinom novembra, čak 20,1 posto glasova dobila je Komunistička partija Austrije (KPA). Javnost u Austriji ovakav rezultat zove političkim zemljotresom, a analitičari već danima pokušavaju dokučiti šta se može desiti na parlamentarnim izborima u ovoj zemlji.

Ali ne jača ljevica samo u Austriji, nego je to sve prisutniji trend u zapadnoj Europi. Europljani su, izgleda, umorni od kapitalizma i globalizacije koji ne daju odgovore na životne probleme globalnu ekonomsku krizu, i zahtijevaju promjene.

Do nedavno, širom Europe povjerenje na izborima glasači su davali konzervativcima, te je čak i radikalna desnica dobijala na snazi dok su njihovi poslanici ulazili u parlamente i postajali ministri. No, ono što su građani dobili na kraju nije bilo to što su tražili, čini se, te su počeli tragati za drugim opcijama i otkrili ljevicu.

U Gracu, drugom po veličini gradu u Austriji, KPA je sada druga najjača stranka, što znači da su jači od Zelenih (koji su dobili 12 posto glasova), ali i desničarske Slobodarske partije (sa 13,9 posto) i Socijaldemokrata (15,3 posto). Za njih su ovaj put glasali i bogati, stranci i vrlo obrazovani Gračani.

Još ubjedljiviju pobjedu zabilježili su 2003. godine kada su dobili čak 20,8 posto glasova, te su slično ponovili 2005., ali su onda dugo stagnirali da bi ove godine dobili čak 8,8 posto više glasova nego su imali na zadnjim izborima.

Komunistička partija u Austriji djeluje još od 1918. godine. Bili su zabranjeni od 1933. do 1945. godine, kada su djelovali u ilegali a većina članova se pridružila pokretu otpora. Od 1970. pa sve do 2003. nemaju predstavnika u državnom Parlamentu, ali ove godine najavljuju da će pokušati osvojiti mjesto, bilo sami ili u koaliciji sa socijal-demokratima.

KPA ima tek jedva oko 4.000 članova, mada su u neka davna vremena brojali članstvo od oko 200.000 ljudi. Poznati su jer su izuzetno kritični prema EU i članstvu Austrije, a vodili su i kampanju protiv europskog Ustava. Ipak, za sada im prioritet nije izlazak zemlje iz Unije, ali jeste jedan od ciljeva.

Inače su dio Foruma nove europske ljevice. Danas komunisti u Europi sebe opisuju kao dio antiglobalističkog i feminističkog pokreta, i za sada je njihova snaga skoro pa zanemariva, ali neki analitičari kažu da mnogi daju povjerenje ljevici nadajući se više promjenama, nego pobjedi neke ljeve ideje.

Od kako je KPA dobila tako puno glasova u Gracu, javnost u Austriji prijestolnicu pokrajine Stirija zove LeninGrac, a šale se da bi Elke Kahr predsjednica KP Austrija, inače poslanica u gradskoj skupštini, mogla promjeniti ime Glavnog trga (Hauptplatz) u Crveni trg.

Ovako ubjedljiva pobjeda zatekla je i same komuniste mada već godinama imaju prilično jaku bazu u ovom gradu. Kako pokazuju ankete, 75 posto onih koji su glasali za KPA to su uradili jer smatraju da komunisti mogu donijeti željene promjene u zemlji; 60 posto njihovih glasača pak smatra da se oni mogu efikasno boriti sa korupcijom, dok 40 posto odobrava njihovu politiku prema imigrantima.

Analitičari pak kažu da 20 posto glasova u Gracu pokazuje da su stanovnici ovog grada (pravo glasa imaju svi koji imaju prijavu mjesta boravka u gradu) i te kako isfrustrirani politikom koju vode vladajuće partije, ne samo u gradu nego i u državi.

Inače politika KPA je da njeni članovi koji su na uticajnim mjestima, primaju prosječnu platu, a sve što je preko toga daju za pomoć socijalno ugroženi kategorijama. Tako radi i Elke Kahr koja mjesečno prima oko 4.000 eura, ali za sebe ostavlja samo oko 1.700 vjerujući da se od toga može ugodno živjeti u njenom gradu.

Također je poznata po tome što je njen ured uvijek otvoren i svi koji imaju potrebu da razgovaraju s njom, ili traže pomoć, to mogu uraditi bez najave. Njena deviza je “Ne smijemo zaboraviti nijednog čovjeka!”

Nakon pobjede, gospođa Kahr je poručila kako se komunisti ne plaše više odgovornosti koju će sada imati te je odmah najavila da će se boriti za redistribuciju budžeta kako bi više novca bilo usmjereno na socijalne potrebe. Mediji su je pitali i da li bi prihvatila mjesto gradonačelnice, ali je ona to odbila rekavši da je njena partija dobila 20 posto glasova, što znači da Gračani nisu željeli nju na čelu grada nego predstavnika Narodne stranke, koji je i pobijedio.

Pobjeda komunista u Gracu svakako ne znači da će Austrija sada postati “crvena” ali pokazuje da se u Europi dešava nešto što može donijeti neko drugačije vrijeme, odnosno da postoji očito sve jača struja onih koji su nezadovoljni politikom koju vodi Brisel. Pored Austrije, Komunistička partija je jaka i u Francuskoj, Danskoj, Finskoj, Njemačkoj… gdje imaju i svoje predstavnike u Parlamentu.

Svoje reakcije možete poslati autorici na e-mail: nidzara@manjine.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije