TK: Prijava Općine protiv Dodika ustupljena Okružnom tužiteljstvu Bijeljina

Radiosarajevo.ba
TK: Prijava Općine protiv Dodika ustupljena Okružnom tužiteljstvu Bijeljina
Kantonalno tužilaštvo Tuzla od Općinskog pravobranilaštva Tuzla zaprimilo je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, premijera Vlade Republike Srpske, u kojoj se tvrdi "da je Milorad Dodik 11. septembra 2009. na javnom skupu u Bijeljini kao premijer Republike Srpske dao izjavu kojom je između ostalog osporio stradanje civila na tuzlanskoj Kapiji i sarajevskoj tržnici Markale".

Prijavom mu se na teret stavlja da je počinio više krivičnih djela od kojih izdvajamo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, napad na ustavni poredak Federacije, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela i Ometanje rada pravosuđa.

„S obzirom na odredbe Zakona o krivičnom postupku o mjesnoj nadležnosti po kojima je mjesno nadležan sud na čijem je području počinjeno ili pokušano krivično djelo, Kantonalno tužiteljstvo Tuzla danas će ustupiti predmet protiv Milorada Dodika, premijera Vlade Republike Srpske, na postupanje Okružnom tužiteljstvu Bijeljina“, navode iz Kantonalnog tužiteljstva Tuzla.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije