Šta se događa na svjetkom tržištu "crnog zlata": Porasle cijene nafte drugu sedmicu zaredom

0
Hina
Šta se događa na svjetkom tržištu "crnog zlata": Porasle cijene nafte drugu sedmicu zaredom
Foto: Pexels / Nafta / Ilustracija

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, nakon oštrog pada u prvom polugodištu, jer je, unatoč usporavanju rasta ekonomije, potražnja za "crnim zlatom" i dalje relativno snažna.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 4,7 posto, na 78,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto, na 73,86 dolara. Premda se rast najvećih svjetskih ekonomija usporava, a time i potrošnje, potražnja za "crnim zlatom" i dalje je nešto veća nego što se očekivalo.

Tako su prošlosedmični podaci američke vlade pokazali da su zalihe sirove nafte prethode sedmice u SAD pale za 1,5 miliona barela, oštrije nego što se očekivalo, što ukazuje na solidnu potražnju.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

S druge strane, ponuda je ograničena. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici i dalje provode dogovor o smanjenoj proizvodnji u ovoj godini, a Saudijska Arabija poručila je da će u julu smanjiti proizvodnju za još milion barela dnevno. To znači da je proizvodnja OPEC+ smanjena za ukupno oko pet miliona barela dnevno ili oko pet posto svjetske potražnje.

"Smanjenje proizvodnje OPEC+ zaoštrit će odnos ponude i potražnje na tržištu, pa bi u drugoj polovici godine moglo doći do manjka ponude, što bi podržalo cijene nafte", pišu analitičari kompanije Morningstar u osvrtu na situaciju na tržištima.

Kretanje cijena ovisit će, svakako, i o potražnji. A potražnja će po svemu sudeći dodatno oslabiti. Kineska ekonomija, najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se toliko brzo koliko se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih COVID mjera.

Zapadna će ekonomija, pak, dodatno oslabiti jer će američki Fed i Europska središnja banka najvjerojatnije nastaviti s podizanjem kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju. Unatoč rastu cijena nafte dvije sedmice zaredom, i dalje su u minusu u odnosu na početak godine, za otprilike osam posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije