Vlasnik kompanije Bingo Senad Džambić: Uspjeli smo jer znamo štediti

Radiosarajevo.ba
Vlasnik kompanije Bingo Senad Džambić: Uspjeli smo jer znamo štediti
Foto: Akta.ba / Senad Džambić na predavanju u okviru BH sedmice inženjerstva
Najveći poslodavci, oni koji najviše zapošljavaju i zarađuju, oni su i najtiši, ne žele da izlaze u javnost.

Jedan od njih je i Senad Džambić, vlasnik trgovačkog lanca Bingo, koji je jučer u okviru BH sedmice inženjerstva u Tuzli imao jedno od rijetkih pojavljivanja i obraćanja. Govorio je o tome kako od male kompanije očekivati da postane velika i moćna, kako biti konkurentan i šta sve jednu kompaniju može učiniti uspješnom.

Ključnu u svemu ističe štednju. Zato se i osvrnuo i na novi trend energetske efikasnosti koji je sveprisutan u njegovim kompanijama, odnosno kako mu prići, kako ga iskoristiti i kako uštedjeti,

"U velikoj krizi 2008. godine, obilazeći Evropu, pokušao sam doznati ko je napravio grešku, zašto su kompanije propale, gdje su naše šanse. Zaključio sam da svi koji nisu štedjeli, oni su i propali", prenosi poslovni portal Akta.ba izjavu Senada Džambića.

Potom se prisjetio i 2010. godine kada su u jeku krize dobili kredit EBRD-a za podršku energetskoj efikasnosti.

"Iz banke su nam rekli da nam daju 20 posto, a u London ćemo morati doći da bi dobili gratis 5 posto, odnosno oko osam miliona maraka. Dobili smo ih tako što su čelni ljudi Evropske banke vidjeli našu skromnost boravka u običnim hotelima", prisjeća se Džambić.

Uskočili su, kaže, odmah u taj "voz". Postavili led rasvjetu, sve kompresore promijenili, sve objekte energetski utoplili, a u svim skladištima ugradili svjetlarnike i niti u jednom sijalica ne gori.

Kao dobar primjer uštede i pametnog korištenja energije navodi i Ditu, u kojoj su uspjeli smanjiti račune za električnu energiju sa 26.000 KM na 7.000 KM.

"Ja svakog mjeseca provjeram vodu, struju, vršna opterećenja, reaktivne energije na satove koji u svih 200 poslovnica imaju kompenzacijske baterije – peglamo reaktivnu energiju i pravimo neviđene uštede. Dakle, mi moramo biti tu, moramo biti prisutni. Tamo gdje su se vlasnici odvojili od radnika, oni su I propali, kao što se naši političari sada odvajaju od naroda, pa propadaju", poručuje vlasnik Binga, prenosi poslovni portal Akta.ba.

Napominje da je to sve važno za pristupanje evropskim fondovima, gdje bh. privrednicima promiče puno novca, a svi spavaju.

"Upali smo u letargiju i trebamo se bolje organizovati jer potencijala imamo. Moramo se boriti. Moramo biti bolji. No, prije svega, moramo biti štedljiviji", kazao je on.

U svom motivirajućem govoru, prije svega studendima, poručio je da se ne boje i da se puno trude.

"Ni mi nismo bili na vrhu i puno smo se borili da postignemo ovo što sada imamo. I ja sam bio šesto dijete rudara i sve ovo sam postigao zahvaljujući svom radu, a malo i sreći", zaključio je Džambić čije se bogatstvo mjeri u stotinama miliona KM i koji ima vlasničke udjele u još 11 velikih i uspješnih bh. kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije