BH Airlines trazi investitora za nabavku aviona

N. K.
BH Airlines trazi investitora za nabavku aviona
Nekadašnji bh. državni avioprijevoznika BH Airlines proglasio je stečaj u 2015. godini usljed blokiranja računa od austrijske leasing kompanija HETA, zbog neizmirenih obaveza za kupovinu dva, već tada, zastarjela aviona.

Te godine je ukupni dug ove bh. kompanije iznosio oko 17.5 miliona  eura, te je jedini državni avioprijevoznik bio osuđen na propast.

Međutim, dvije godine poslije, Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti novu domaću aviokompaniju, ali je osnovni preduslov da se za to nađe partner koji je spreman investirati u nabavku aviona. 

Naime, u Sarajevu je u ponedjeljak počela osma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum 2017 koja će tokom dva dana trajanja okupiti eminentna imena iz svijeta biznisa, privrede, ekonomije i poduzetništva.

Upravo, jedan od projekata SBF-a jeste i  osnivanje bh. aviokompanije, a zapravo je riječ o privatnoj kompaniji Bosnia Airlines koja već odranije postoji, ali nema svoj avion.

Bosnia_Airlines_Projekat_PrtScr.JPG - Traži se partner za novu bh. nacionalnu aviokompaniju

Profil projekta

Naime, kako piše u opisu projekta koji se može naći na službenoj stranici Sarajevo Business Foruma 2017, ova kompanija traži strateškog partnera koji će uložiti novac u nabavku aviona kako bi naša zemlja dobila domaću aviokompaniju kakve imaju i sve ostale evropske zemlje. 

Ovaj projekta nalazi na listi investicija SBF-a koje se nude ulagačima. 

U prijedlogu investitorima, navodi se da kompanija ima kapacitet da u veoma kratkom vremenu osigura sve potrebne dozvole za početak letova, da je riječ o 100 posto domaćoj firmi te da je već dva puta licencirana po međunarodnim standardima. 

Kao prednost navodi se činjenica da u BiH trenutno ne postoji domaća aviokompanija koja bi predstavljala konkurenciju, što znači da niko ne bi mogao ugroziti njenu lidersku poziciju.

U prijedlogu se također navodi se od investitora očekuje da nabavi avion, te da je očekivana investicija 100 miliona eura. No, dodaje se da investiranje može biti postepeno, odnosno najmanje 2 miliona eura

Danas je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio u Sarajevu Ahmeda bin Saeeda Al Maktouma, člana vladarske porodice iz Dubaija koji predsjedava državnom avio-kompanijom Emirates i investicijskim fondom Dubai World.

A jedna od tema razgovora bila je upravo produbljivanje bilateralnih veza Bosne i Hercegovine i Dubaija, prije svega u domenu turizma koji bilježi značajan porast.

Također, bilo je riječi o proširenju kapaciteta zračne linije Sarajevo – Dubai, kao i o mogućnostima relaksacije viznog režima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije