Spor Qualcomma i Applea: Još se ne zna da li će prodaja iPhonea u BiH biti zabranjena

K. S.
Spor Qualcomma i Applea: Još se ne zna da li će prodaja iPhonea u BiH biti zabranjena
Foto: EPA-EFE / Apple

Sukob koji je nastao između američkih tehnoloških divova Applea i Qualcomma doveo je do povlačenja prodaje iPhonea u Kini, a slična situacija moguće je da će se desiti i u Njemačkoj. Qualcomm je tužio Apple da je ukrao njegov patent za uštedu energije u baterijama mobilnih uređaja.

Tako su dvije korporacije ušle u veliku pravnu bitku. U pitanju su milioni prodatih modela iPhone 6, iPhone6 plus i iPhone7. Qualcomm je već dobio bitku u Kini, gdje je Kina zabranila prodaju iPhone telefona. Sve je to rezultiralo ogromnim padom vrijednosti Applea za čak 30 posto.

Drugu bitku Qualcomm je dobio i u Njemačkoj i prodaja iPhonea mogla bi biti ugrožena i u ovoj zemlji.

S obzirom na činjenicu da su iPhone telefoni popularni i u BiH, redakcija portala Radiosarajevo.ba poslala je upit Qualcomm koporaciji u njeno sjedište u San Diegu, sa pitanjem da li će i na tržištu BiH Qualcomm tužiti Apple za krađu patenata.

Odgovore smo dobili preko Qualcommove partnerske firme BCW iz Brisela, u kojima Qualcomm navodi da su dva suda u Njemačkoj i Kini prepoznala da je Apple prekršio zakone.

“Sudovi su vrednovali Qualcommove patente. Zbog toga je i zabranjena prodaja iPhonea u Kini i u Njemačkoj”, izjavio je za Radiosarajevo.ba potpredsjednik uprave Qualcomma Dan Rosenberg.

Kako neslužbeno saznajemo, dvije korporacije rade na rješavanju cijelog slučaja mimo suda oko nagodbe.

Također, još nije poznato hoće li Qualcomm i pred sudovima u Bosni i Hercegovini podnositi tužbu protiv Applea.

Qualcomm je izdao obveznice u iznosu od 1,34 milijarde dolara kako bi se osigurao u cijelom slučaju. Appleu je naređeno da povuče sporne iPhone modele iz prodaja, čak i preko trećih preprodavača u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije