Sparkasse Bank dobila priznanje za najbolji poslovni potez u 2017. godini

Radiosarajevo.ba
Sparkasse Bank dobila priznanje za najbolji poslovni potez u 2017. godini
Foto: Sparkasse Bank / Nedim Alihodžić

Poslovni portal Indikator.ba proglasio je subvencionirane kreditne linije za privrednike koje je Sparkasse banka ostvarila u saradnji sa tijelima uprave, kantonima i općinama jednim od najboljih poslovnih poteza u 2017. godini u bankarstvu Bosne i Hercegovine. Tim povodom Nedim Alihodžić, član Uprave Sparkasse Bank dd BiH, osvrnuo se na priznanje, ali i na ulogu ukupnog bankarskog sektora na razvoj privrede u BiH.

"Za Sparkasse banku ovo priznanje predstavlja ne samo priznanje konkretnog poslovnog poteza, nego potvrđuje ispravnost naše poslovne usmjerenosti na razvoj realnog sektora, posebno u segmentu malih i srednjih preduzeća. Biti aktivan partner privrednicima je bila i ostala naša primarna odrednica, to je ono po čemu smo za proteklih deset godina, koliko poslujemo u BiH, postali prepoznatljivi i obradovani smo činjenicom da i ostali to priznaju“, izjavio je Alihodžić i dodao da bez razvoja realnog sektora, nema ni snažne privrede.

"Sparkasse banka želi ovakvim kreditnim linijama stimulisati privrednike u njihovim biznisima, novim investicijama, i tako pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Ovakav pristup također ima za rezultat mogućnost ulaganja tih osnaženih, malih i srednjih preduzeća u lokalnu zajednicu u kojoj posluju, čime se pozitivni uticaji inicirani od strane naše banke multipliciraju i indirektno utiču i na razvoj i jačanje lokalnih zajednica u kojima banka posluje“, pojasnio je Alihodžić.

Privrednici, sa druge strane, interesom za korištenje navedenih kredita potvrđuju da je riječ o potrebnom i korisnom proizvodu. Do sada je plasirano preko 65 postoukupnog iznosa odobrenih kreditnih linija, a Sparkasse banka u BiH zainteresovana je i za proširenje plasmana u opštinama i kantonima u BiH.

Govoreći o mogućnostima još većeg zamaha privrede u BiH, te potrebi privrede za pojačanim kreditiranjem, Alihodžić kaže:

"Bankarski sektor može doprinjeti razvoju privrede inovacijama, investicijama i znanjem. Da bi bankarski sektor bio još efikasniji, inovativniji u podršci razvoju privrede Bosne i Hercegovine to može samo ako se kreiraju promjene i istima se prilagođava. Osnovni pokretači promjena su u sferama regulatornih propisa i zakona, tehnološkog napretka i povoljnog makroekonomskog okruženja. Bankarski sektor je u svojoj brzini razvoja ispred admnistrativnih barijera, regulisanja i donošenja određenih propisa, zakona. Otklanjanjanjem barijera kreira se klima povoljna za nove investicije”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije