Siemens ulazi u projekt gradnje Vjetroelektrane 'Podveležje'

Radiosarajevo.ba
Siemens ulazi u projekt gradnje Vjetroelektrane 'Podveležje'
Foto: Elektroprivreda BiH / Detalj sa potpisivanja ugovora
U Direkciji JP Elektroprivreda BiH u Sarajevu danas je potpisan ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane “Podveležje”, ukupne instalisane snage 48 MW.

Potpisan je i ugovor o petogodišnjem održavanju vjetroagragata (LTSA) nakon puštanja u rad, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Ugovore su potpisali Bajazit Jašarević, generalni direktor EPBiH i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, sa predstavnicima Konzorcija Siemens Gamesa (Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Siemens Wind Power A/S Danska).

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, koji je istakao podršku Republike Njemačke razvojnim projektima u energetskom sektoru.

Podveležje nije samo prva vjetroelektrana Elektropivrede BiH, nego je i jedna od prvih u Bosni i Hercegovini. Savezna vlada Njemačke i KfW (Njemačka razvojna banka ) su ponosni što finansiraju i savjetodavno prate ovaj pionirski projekat,” kazao je gospodin Sedat.

Rok za realizaciju prvog ugovora je 21,5 mjeseci, dok je rok za realizaciju LTSA ugovora pet godina od momenta puštanja u pogon Vjetroelektrane.

Vrijednost oba ugovora je 69 miliona eura, sa uključenim troškovima obezbjeđenja osiguranja za povrat kreditnih sredstava.

Vjetroelektrana se finasira kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW koja djeluje u ime njemačke finansijske saradnje i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

Projekat je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od Grada Mostara. Izgradnjom Vjetroelektrane značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u JP Elektroprivreda BiH. Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je cca 130 GWh.

Izgradnja VE ¨Podveležje¨ predstavlja razvojnu priliku i ukupnu šansu ne samo za povećanje proizvodnje električne energije, već kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja regije. Izgradnja pristupnih puteva do lokacije buduće Vjetroelektrane, koja je završena tokom 2018.godine, učinilo je podveleški plato lakše dostupnim kako za lokalno stanovništvo tako i za samu montažu i postavku vjetroagregata.

Za ovaj projekat JP Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNK potpisala koncesioni ugovor na period 30 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije