Rafinerija nafte Bosanski Brod neće raditi godinu dana

Radiosarajevo.ba
Rafinerija nafte Bosanski Brod neće raditi godinu dana
Foto: Twitter / Rafinerija Bosanski brod
U Rafineriji nafte Bosanski Brod od 8. januara 2019. vrši se planski kapitalni remont.

Paralelno s tim, sprovodi se proces nezavisnog tehničkog ispitivanja opreme. Na osnovu rezultata, bit će izgrađen plan dodatnih radova u okviru remonta u Rafineriji.

Kako je saopćeno iz Nestro grupacije, postojeće zalihe naftnih derivata omogućavaju da ovo ne utiče na tržište u RS.

Rafinerija nafte Bosanski Brod radila je sve do 9. januara 2019, a naftni derivati su opremljeni u punom obimu i u skladu sa poslovnim dogovorima.

Trentuno glavni cilj je nastavak proizvodnje u Rafineriji u punom obimu, dodaje se u saopćenju.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić kazao je da će postrojenja jedine rafinerije nafte u RS u pogonu biti tek za godinu dana.

Đokić je, prema portalu Capital.ba, rekao da su iz Rafinerije Bosanski Brod najavili da u ovoj godini neće biti primarne prerade i da neće uvoziti sirovu naftu, već će svoje kupce snabdijevati preko "Gazproma", odnosno NIS-a iz Srbije.

"Oni ostaju pri tome da će obezbijediti, u nešto malo izmijenjenim uslovima, rad Rafinerije ulja u Modriči, a nadamo se da će uspješno završiti remont postrojenja i da se možda i do kraja godine, ali vjerovatno naredne godine ponovo vrate u pogon", rekao je Đokić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije