Proljeće je vrijeme alergija: Kako najmlađima olakšati simptome?

0
Promotivni tekst
Proljeće je vrijeme alergija: Kako najmlađima olakšati simptome?
Foto: Alkaloid AD Skoplje / BKV Sprej za nos

Proljeće je vrijeme kada se priroda mijenja i budi, drveće, grmlje i cvjetnice počinju cvjetati označavajući početak novog vegetacijskog ciklusa. Nažalost, to znači i početak sezone alergija. Curenje nosa, svrbež očiju i kihanje često su prisutni simptomi koji mogu biti neugodni za sve, a naročito za najmlađe.

Alergije kod djece

Alergije kod djece mogu biti uzrokovane različitim tvarima, poput polena, prašine, plijesni, životinjske dlake ili određene hrane. Kada dijete dođe u dodir s alergenom na koji je osjetljivo, njegov imunološki sistem reaguje što rezultuje prvim alergijskim simptomima.

Jedan od najčešćih simptoma alergije je curenje nosića, poznato i kao rinitis. To je reakcija tijela na iritante poput polena ili prašine, koja dovodi do upale sluznice nosa i povećane proizvodnje sluzi. Dijete tada može imati začepljen nos i osjećaj nelagode.

Sprej za nos kao rješenje

BKV Sprej za nos
Foto: Alkaloid: BKV Sprej za nos

Redovno čišćenje nosa može pomoći u uklanjanju iritanata i smanjenju curenja nosa. Najbolje je koristiti fiziološki rastvor ili sprejeve za nos na bazi morske vode koji su pogodni za djecu od prvog dana života. Morska voda je obogaćena mineralima i mikroelementima, uklanja alergene, bakterije i ostale iritante što je važno za djecu koja su osjetljiva na hemikalije i lijekove. Sprejevi djeluju tako što smanjuju upalu sluznice nosa i olakšavaju disanje.

Sprej koji u sebi sadrži 30% morske vode i 70% prečišćene vode je Becutan Kids Vits izotočni rastvor za nos. Potpuno je prirodan, ne sadrži konzervanse i siguran je za upotrebu za novođenčad, dojenčad i stariju djecu.

Becutan Kids Vits izotočni rastvor za nos namijenjen je i dnevnoj higijeni nosnih šupljina. Snažno hidrira nosne šupljine zahvaljujući mehaničkom djelovanju i pomaže u ispiranju i uklanjanju sluzi, što omogućava lakšu propusnost vazduha kroz nosne puteve.

Kako koristiti sprej na bazi morske vode?

BKV Sprej za nos
Foto: Alkaloid: BKV Sprej za nos

Sprejevi na prirodnoj bazi koji su namjenjeni najmlađima nisu štetni te ih je moguće naprskati u obje nosnice više puta u toku dana. Pravilna higijena nosa važna je za bebe, djecu, pa i odrasle. Višak sluzi u nosnim šupljinama može povećati širenje mikroorganizama i pretjeranu suvoću sluzokože nosa. Redovna upotreba spreja za nos pomaže u uklanjanju alergena, prašine i drugih iritanta iz nosne šupljine, što može smanjiti učestalost i intenzitet simptoma alergija.

Proljetne alergije mogu biti neugodne, ali s pravim pristupom i preventivnim mjerama, moguće je olakšati dijeci. Ako simptomi postanu teški ili se pogoršaju, uvijek je potrebno da se obratite pedijatru za savjet i liječenje prilagođeno vašem djetetu.

Više informacija o roditeljstvu i korisnih savjeta potražite na stranici Becutan Kids Vits.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o medicinskom sredstvu. Za obavijest o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima medicinskog sredstva posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije