Priznanje "100 najvećih" za poslovne rezultate: Coca-Cola 1. u djelatnosti po prihodu

Promotivni tekst
Priznanje "100 najvećih" za poslovne rezultate: Coca-Cola 1. u djelatnosti po prihodu
Foto: Coca-Cola HBC / Coca-Cola HBC B-H Sarajevo dobitnik prestižnog priznanja 100 najvećih

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo dobitnik je prestižnog priznanja 100 najvećih, za 1. mjesto u djelatnosti po prihodu u poslovnoj 2023. godini. Priznanje dolazi u godini jubileja – 55 godina poslovanja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini.

Projekt 100 najvećih u BiH Poslovne novine realiziraju već 37 godina i tradicionalno okuplja najuspješnije kompanije na svečanosti dodjele priznanja za postignute poslovne rezultate.

"Ponosni smo na priznanje jer se projekt 100 najvećih u BiH i regionu bazira na objektivnim rang-listama podataka i rezultata kompanija. Priznanje koje smo dobili jasno potvrđuje snažnu posvećenost Coca-Cole HBC B-H Sarajevo održivom poslovanju i inovacijama kao strateškom opredjeljenju, efikasnom poslovanju i angažiranosti svih naših timova.

Rezultati koji su nas postavili na prvo mjesto u našoj djelatnosti u kategoriji velikih kompanija, uprkos izazovnim ekonomskim okolnostima, uključuju i naš rekordan rezultat – proizvodnja je u 2023. godini iznosila više od 120 miliona litara pića. Naši posvećeni zaposlenici, naši kupci, dobavljači i partneri ključan su faktor svih naših uspjeha. Odlučni smo svaki zajednički uspjeh vratiti zajednici kroz dodanu vrijednost našeg poslovanja", istakla je Dora Strezova-Nikolova, generalna direktorica Coca-Cole HBC Adria.

Tokom 2024. godine Coca-Cola je objavila i predstavila svoju petu Studiju o socioekonomskom utjecaju u Bosni i Hercegovini, koja obrazlaže i dokumentira doprinos bosanskohercegovačkoj privredi i napretku društva u cjelini tokom 2023. godine.

Studija o socioekonomskom utjecaju za 2023. godinu otkriva da Coca-Cola u Bosni i Hercegovini direktno doprinosi s 39 miliona KM dodane vrijednosti, dok indirektno podržava još 264 miliona KM u bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Ukupan utjecaj kompanije iznosi 303 miliona KM, kroz plaće, poreze i dobit, što predstavlja 0,65 posto BDP-a BiH. Također, između 2019. i 2023. godine Coca-Cola je u zajednicu uložila 786.000 KM, od čega je samo u 2023. godini investirano 174.000 KM, s fokusom na projekte zaštite okoliša (98.000 KM) i podršku mladima (76.000 KM).

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo ostaje posvećena lokalnoj zajednici u kojoj posluje, partnerstvima, inovacijama i stalnim investicijama u procese i ljude kako bi se osigurali rast, održivost i očuvanje okoliša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije