Prihodi Bosnalijeka porasli za 13 posto, uskoro ulazak i na tursko tržište

Fena
Prihodi Bosnalijeka porasli za 13 posto, uskoro ulazak i na tursko tržište
/ NAP
Nakon prodaje preostalog državnog kapitala Bosnalijek je nastavio s uspješnim poslovanjem i rastom prihoda, potvrđeno je iz ove kompanije.

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto prihod od prodaje u iznosu od 52 miliona KM, što je rast od 13 posto u odnosu na prihod ostvaren u istom periodu prošle godine.

Na domaćem tržištu i tržištu Ruske Federacije, koja su dva najznačajnija tržišta za Bosnalijek, nastavljen je kontinuitet rasta prihoda, pa tako u Rusiji kompanija bilježi rast od 16 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su prihodi u Bosni i Hercegovini rasli za 14 posto. Bosnalijek je uspio dobiti ruski GMP certifikat, što im dugoročno osigurava prometovanje lijekovima na tom velikom tržištu.

Nakon turbulentnih dešavanja u Ukrajini prethodne dvije godine, koja su značajno utjecala na prodaju Bosnalijekovih proizvoda na ovom tržištu, u ovoj godini ponovo je uspostavljen kontinuitet snadbijevanja i stabilizirana prodaja.

Iz Bosnalijeka ističu zadovoljstvo i ostvarenim rezultatima u susjednim zemljama. U Srbiji u prvih 6 mjeseci prihodi su rasli za 9, a u Crnoj Gori za 8 posto. Poduzimaju se aktivnosti i na otvaranju novih tržišta za Bosnalijekove proizvode. Prikupljaju se neophodna odobrenja kako bi do kraja ove godine Bosnalijek ušao na tursko tržište.

Bosnalijek nastavlja i ulaganja u širenje i moderniziranje proizvodnje pa tako već u ovom mjesecu počinju radovi na novom pogonu Galensko koji će rezultirati i otvaranjem dodatnih radnih mjesta. Također, izvođenje radova na novoj Kontroli kvalitete se privodi kraju te se preseljenje u novu zgradu očekuje do kraja godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije