Novalić i Agrokor: Dug prema bh. dobavljačima... od 130 do 318 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Novalić i Agrokor: Dug prema bh. dobavljačima... od 130 do 318 miliona KM
Federalni premijer Fadil Novalić sastao se danas u Sarajevu s predstavnicima četiri firme-kćerke Agrokora i ambasadorom Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivanom Del Vechiom.

Premijer Novalić je ovaj sastanak sazivao i prije pet dana u namjeri da se tačno vidi situacija u ovoj kompaniji i implikacije po Federaciju BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Konzuma, Leda, Sarajevskog kiseljaka i Velpra.

"Sve ovo su zdrave kompanije koje redovno izmiruju obaveze prema radnicim i državi. Drugim riječima, Konzum u BiH nije kreditno zadužen, nije dužan državi, nije dužan radnicima, nije dužan bankama, to pokazuju i podaci Porezne uprave. Konzum je samo dužan dobavljačima", rekao je Novalić.

Prema posljednjim informacijama kojim raspolaže Vlada FBiH do 31. decembra prošle godine dug prema dobavljačima u BiH je viši od 318 miliona KM.

Međutim, Novalić je naveo da je dug prema 1.200 dobavljača u Federaciji BiH krajem prošle godine bio 170 miliona KM.

"Sada je taj dug smanjen za 20-ak miliona KM", istakao je Novalić.

Dodao je da po podacima iz Konzuma dug prema dobavljačima te kompanije s 31. martom iznosi 130 miliona KM.

Tomislav Bagić, direktor Konzuma BiH, objasnio je da je bh. filijala Konzuma pravni subjekt za sebe koji investira u našu zemlju, ali i zatvara neprofitabilne prodavnice.

"Konzum je u prošloj godini zatvorio 12 prodavnica, ali je otvorio 10-ak novih desetak i renovirao 20. Ovaj trend se nastavlja i u ovoj godini i nema veze s restruktuiranjem matične kompanije Agrokor", kazao je Bagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije