Nova Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju postavlja standarde u zdravstvu

1
Promotivni tekst
Nova Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju postavlja standarde u zdravstvu
Foto: Akromion / Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion

Akromion, sinonim za vrhunsku hirurgiju u liječenju bolesti i povreda sistema za kretanje u ovom dijelu Europe je na novoj lokaciji u novoj zgradi u Zagrebu, naselje Dugave.

Od svog osnivanja Akromion kontinuirano postiže iznimne rezultate u pružanju medicinskih usluga za bolesti i povrede mišićno-koštanog sistema, postavljajući visoke standarde u liječenju. Od početka rada, 2008. godine pa do 31. augusta 2023. godine napravljeno je 17.276 operacija i obavljeno 223.369 pregleda.

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta i nemogućnosti širenja na lokaciji u Krapinskim Toplicama, izgrađena je nova bolnica u Zagrebu s većim smještajnim kapacitetom s 51 krevetom i 4 operacijske sale.

Posebnost nove bolnice je opremljenost najmodernijom opremom s integriranim operacijskim salama i najnovijom generacijom radiološke opreme koja uključuje rendgen, CT i magnetsku rezonanciju što će omogućiti obavljanje dijagnostičkih pregleda na jednom mjestu.

Akromion ugrađuje implantate vodećih svjetskih proizvođača i pacijentima pruža cjelovitu uslugu od pregleda, dijagnostike, do operacije i rehabilitacije.

Za svakog pacijenta bolnica Akromion ima individualni pristup liječenju. Akromion izdvaja se od drugih bolnica u Hrvatskoj mogućnošću odabira vrste proteze ovisno o životnoj dobi bolesnika i njegovim aktivnostima te stepenu oštećenja zgloba.

Otvaranjem odjela za medicinsku rehabilitaciju bolnica Akromion otvara mogućnost pacijentima da ostanu na stacionarnoj rehabilitaciji u istoj kući nakon operacije, pogotovo nakon ugradnje umjetnih zglobova, kuka, koljena i ramena. U ponudi su hotelski uslovi smještaja s kvalitetnim izborom hrane te fizikalnom terapijom koja uključuje i vježbe u protustrujnom bazenu.

Bolnica Akromion među prvima je uvela i već 15 godina provodi liječenje u obliku jednodnevne hirurgije – pacijent dođe u bolnicu ujutro na dan operacije te istog dana ide kući.

Uvođenjem vlastitog transfuzijskog protokola u kliničku praksu uspjeli smo svesti davanje tuđe krvi na samo 5% kod ugradnje proteza kuka i koljena. Primjenom različitih tehnika regionalne anestezije smanjuje se postoperacijska bol i olakšava rehabilitacija.

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion
Foto: Akromion: Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion

Doktori i medicinsko osoblje

Prof. dr. sc. Nikola Čičak, dr. med. – Direktor bolnice

Profesor Nikola Čičak, specijalist ortoped, bavi se hirurgijom ramena te ugradnjom umjetnog kuka kao užim područjem djelovanja. Ultrazvučna dijagnostika povreda i bolesti ramena zauzima o njegovom radu posebno mjesto. U hirurškom dijelu izvodi sve vrste artroskopskih operacija ramena, gdje se posebno ističe artroskopska rekonstrukcija rotatorne manšete i stabilizacije ramena te rekonstrukcijom loše saniranih povreda i prijeloma ramena i nadlaktice. Ugrađuje sve vrste proteza ramena i kuka od primarnih do revizijskih zahvata koje uključuje i transpozicije mišića.

Prof.dr.sc. Miroslav Hašpl, dr. med. – Predsjednik Upravnog vijeća bolnice

Profesor Miroslav Hašpl, specijalist ortoped, bavi se hirurgijom kuka i koljena kao užim područjem. Posebno s artroskopskom hirurgijom koljena, hirurgijom meniska, hirurškim liječenjem povreda hrskavice zgloba, rekonstrukcijom ozljede ligamenata koljena, poremećaja kliznog puta patele. Rješava lomove kosti u području donjeg ekstremiteta. Bavi se rekonstruktivnom hirurgijom donjeg ekstremiteta u smislu svih korekcija osovina, elongacije ekstremiteta, korekcija zglobnog odnosa područja kuka i koljena. Ujedno ugrađuje sve vrste endoproteza kuka a u području koljena parcijalne proteze svih gležanjskih prostora, kao i totalnu protezu. U slučaju septičkog ili aseptičkog labavljenja proteze vrši reartroplastiku endoproteza kuka i koljena.

Doktori Specijalne bolnice Akromion
Foto: Akromion: Doktori Specijalne bolnice Akromion

Doc. Dr. sc. Denis Tršek, dr. med. – Specijalist ortopedije, član Upravnog vijeća bolnice

dr. sc. Denis Tršek, dr.med. specijalist je ortopedije, bavi se dijagnostikom i liječenjem bolesti te povredama koštano zglobnog sistema. Uže područje njegovog interesa je hirurgija koljena, artroskopska kirurgija koljena i gležnja, sportska medicina, artroskopska rekonstrukcija ligamenata koljenskog zgloba, kirurgija hrskavičnih oštećenja velikih zglobova donjih ekstremiteta, ugradnja umjetnog meniska te traumatologija donjih ekstremiteta. Izvodi ugradnje umjetnih zglobova i revizije ugrađenih umjetnih zglobova kuka i koljena. Član je Europskog društva za sportsku traumatologiju, hirurgiju koljena i artroskopiju. Pozvani predavač na mnogih domaćim i inozemnim medicinskim kongresima, a njegovi stručni radovi i publikacije objavljivani su u brojnim stručnim časopisima u zemlji i svijetu.

Dražen Lovrić, dr. med. – Specijalist radiologije, voditelj odjela radiologije

Dražen Lovrić, dr.med specijalist je radiologije. Subspecijalistički se bavi dijagnostikom muskulo-skeletalnog sustava i sportskih povreda sa 18 godišnjim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici i 16 godišnjim iskustvom u MR i CT dijagnostici. Kao vanjski saradnik dio je doktorskog tima Hrvatskog Olimpijskog Odbora te sudjeluje u liječenju i dijagnostici sportista brojnih sportskih klubova i pojedinačnih vrhunskih individualnih sportista, kao i članova baletnog ansambla HNK.

doc. Dr. sc. Hrvoje Klobučar, dr. med. – Specijalist ortopedije

Doc.dr.sc. Hrvoje Klobučar, ortoped, bavi se sportskim ozljedama, otvorenom i artroskopskom rekonstruktivnom kirurgijom ramena, gležnja i stopala, zahvatima endoprotetike ramena, biološkim i rekonstruktivnim zahvatima korekcije složenih prirođenih i stečenih deformacija u području ramena, gležnja i stopala. Radi ultrazvuk sustava za kretanje. Autor je više poglavlja u udžbenicima, znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i pozvanih predavanja.

Damir Starčević dr. med. – Specijalist ortopedije, član Upravnog vijeća bolnice

Damir Starčević dr. med., specijalist ortoped. Bavi se liječenjem povreda i bolesti lakta, ručnog zgloba  i šake, te sportskom medicinom. Izvodi artroskopske zahvate lakta, ručnog zgloba i šake, rekonstrukcije tetiva i ligamenata, zahvate osteosinteze kostiju. Također izvodi rekonstrukcije loše saniranih i nesraslih prijeloma, zatim opuštanje kontraktura lakta i ručnog zgloba, te ugradnje proteza lakta. Doktor je u sportskim klubovima i selekcijama.

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion
Foto: Akromion: Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion

Pregled usluga i proces liječenja

Specijalna bolnica Akromion pruža usluge konzervativnog i operativnog liječenja bolesti i povreda cjelokupnog sistema za kretanje, od gornjih ekstremiteta, preko kičme, do donjih ekstremiteta.

Rame - U bolnici Akromion liječimo naše pacijente od svih vrsta bolesti i povreda ramena različitim artroskopskim zahvatima i ugradnjom različitih vrsta ramenih proteza.

Nadlaktica - U Specijalnoj bolnici Akromion u području nadlaktice liječimo sve oblike prijeloma konzervativnim putem ili operacijskim zahvatom.

Lakat – Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike pomoću najsavremenije tehnologije. Nakon cjelokupne obrade doktor određuje optimalno liječenje za pojedinog bolesnika s obzirom na dijagnozu, zanimanje i dob bolesnika kao i na očekivanja i zahtjeve pacijenta. Liječenje se može sastojati od imobilizacije, primjene injekcija, fizikalne terapije ili operacijskog zahvata.

Podlaktica – U Specijalnoj bolnici Akromion u području podlaktice liječimo sve oblike prijeloma te liječenje kompresivnih sindroma konzervativnim putem ili operacijskim zahvatom.

Šaka – Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike pomoću najsavremenije tehnologije. Nakon cjelokupne obrade doktor određuje optimalno liječenje za pojedinog bolesnika s obzirom na dijagnozu, zanimanje i dob bolesnika kao i na pacijentova očekivanja i zahtjeve. Liječenje se može sastojati od imobilizacije, primjene injekcija, fizikalne terapije ili operacijskog zahvata.

Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion
Foto: Akromion: Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion

Ručni zglob – Klinički pregled ručnog zgloba sastoji se od anamneze, detaljnog razgovora bolesnika s doktorom o specifičnim tegobama, a zatim kliničkog pregleda koji se sastoji od niza različitih testova kako bi se ustanovilo trenutno stanje i specifične tegobe. Prema nalazima koje je liječnik prikupio pomoću anamneze i kliničkog pregleda, pacijent se upućuje na dodatnu dijagnostičku obradu: radiološku obradu (RTG, CT, MR), laboratorij, scintigrafiju, EMNG, biopsiju i slično.

Kičma – U Specijalnoj bolnici Akromion izvodimo primjene intervertebralnih injekcija, operacije diskus hernije, dekompresije spinalnog kanala, vertebroplastike te operacije stabilizacije i spondilodeze (ukočenja) dijela kičme.

Kuk – U Specijalnoj bolnici Akromion u području kuka izvode se artroskopski zahvati, korektivne osteotomije, osteosinteze, refiksacije i rekonstrukcije tetiva, opuštanje tetiva, sinovektomije te ugradnje potpunih, pokrovnih i revizijskih endoproteza.
Natkoljenica – U Specijalnoj bolnici Akromion u području natkoljenice liječe se svi oblici mišićno tetivnih povreda te prijeloma bedrene kosti.

Koljeno – U Specijalnoj bolnici Akromion u području koljena izvode se artroskopski zahvati, korektivne osteotomije, osteosinteze, refiksacije i rekonstrukcije tetiva, opuštanje tetiva, sinovektomije, te ugradnje djelomičnih ili potpunih i revizijskih endoproteza.
Potkoljenica – U Specijalnoj bolnici Akromion u području potkoljenice liječe se svi oblici mišićno tetivnih povreda te prijeloma goljenične i lisne kosti.

Gležanj – U Specijalnoj bolnici Akromion u području gležnja pružaju se usluge specijalističkih pregleda i dijagnostike pomoću ultrazvuka, RTG-a i MR-a. Nakon utvrđene dijagnoze provode se konzervativno ili operacijsko liječenje. Izvode se artroskopski i otvoreni zahvati, zahvati na hrskavici, korektivne osteotomije i osteosinteze kosti, stabilizacije gležnja refiksacijom i/ili rekonstrukcijom ligamenata, stabilizacije, rekonstrukcije i opuštanje tetiva, sinovektomije te artrodeze.

Stopalo – U Akromion bolnici vrše se artroskopski zahvati u području gležnja i palca te otvorene zahvate korektivnih osteotomija, osteosinteza, toaleta i rekonstrukcija tetiva, šivanja i rekonstrukcija ligamenata, te ukočenja (artrodeze) gležnjeva.

Više informacija možete pronaći na akromion.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije